Ženski Transseksualizam

Ženski transseksualizam

Ako ste transseksualka, vjerojatno ste uvjereni da pripadate muškom spolu, unatoč ženskom tijelu. Većina ženskih transseksualaca je nezadovoljna sa svojim spolom još od djetinjstva i stoga opsjednuta željom da ih društvo prihvati kao muškarce. Iako transseksualna osoba može imati homoseksualnu vezu, ona sebe ne smatra ženom koja vodi ljubav s drugom ženom već muškim partnerom u heteroseksualnom odnosu. Transseksualizam kod žena je mnogo rjeđi nego kod muškaraca (vidi transseksualizam kod muškaraca).

Što poduzeti?

Ako vas zaista muči uvjerenje da ste zapravo muškarac, liječnik vas može uputiti psihijatru koji će ocijeniti vaš problem i pomoći vam da ga bolje shvatite. Pošto su liječnik i psihijatar s vama porazgovarali o vašem stanju, možda će zaključiti da bi za vas bilo najbolje da prihvatite ulogu muškarca.

U tu biste svrhu trebali redovito uzimati muški spolni hormon, testosteron. koji će ubrzati rast dlaka na licu i grudima, smanjiti ženske masnoće i postepeno vam sniziti glas. Ženska transseksualna osoba može se uglavnom nadati samo da će poprimiti vanjski izgled muškarca. Iako je kirurgu razmjerno lako amputirati dojke i odstraniti maternicu i jajnike kako bi došlo do prekida menstruacije, kirurško “kreiranje” muških spolnih organa (genitalija) je teško, a rezultati nedovoljni, da se takav zahvat rijetko preporuča. Većina psihijatara smatra da bi žena, prije nego što se podvrgne takvoj operaciji, morala “probno” živjeti kao muškarac nekoliko godina.