Ženska Homoseksualnost

Ženska homoseksualnost

Homoseksualnu ženu (lezbijku) erotski privlače druge žene. U prošlosti se na žensku homoseksualnost nisu obazirali ili su je osuđivali. Čak i danas, kada homoseksualci u nekim zemljama postepeno uživaju sve veća prava, društvene predrasude i dalje mogu otežati život ženi koja inače potpuno prihvaća vlastitu homoseksualnost.

Smatra se da samo oko 13% žena bilo kada doživljuje orgazam u nekoj homoseksualnoj vezi. Uzrok homoseksualnosti kod žena nije poznat. Ona nije povezana s fizičkim izgledom, i čini se da je uvelike posljedica psiholoških, a ne fizičkih ili hormonalnih faktora. Homoseksualno ponašanje je mnogo rjeđe kod žena nego kod muškaraca. Prema nekim istraživanjima, oko 2 do 4% odraslih žena su isključive lezbijke, iako mnogo veći broj ima povremene homoseksualne doživljaje, obično u adolescenciji te osobito u ustanovama, kao što su isključivo ženski internati.

Što poduzeti?

Ako vas privlače druge žene u situaciji u kojoj ste lišeni muškog društva, nemojte smatrati da vas neće nikada privlačiti muškarci. Postat ćete isključivom lezbijkom samo ako su vaše spolne želje i maštanja usredotočeni samo na žene; u tom će te slučaju i ostati lezbijka iako vam se mogu pružiti brojne prilike za uspostavljanje heteroseksualnih veza.

Ako imate homoseksualne sklonosti, ponekad će vam trebati dugo vremena da to shvatite i prihvatite. Mlade su žene pokatkad izložene pritisku okoline, koja ih sili na određeno seksualno ponašanje, pa sklapaju homoseksualne veze usprkos prirodnoj sklonosti.

Pošto shvatite da ste lezbijka, vjerojatno ćete tražiti stabilnu spolnu vezu koja će vam pružati emotivnu sigurnost kao i fizičko zadovoljstvo. Ako uspostavite takvu vezu, vjerojatno ćete smatrati da nemate problema. No, možda nećete imati sreće, pa ćete postati tjeskobni ili deprimirani zbog nemogućnosti da pronađete pravu partnericu ili zbog neugodnosti na poslu ili u društvenom životu. U tom slučaju trebali biste potražiti pomoć od psihoterapeuta. Što se tiče “liječenja” homoseksualnosti, većina psihijatara smatra da je za nesretnu lezbijku prihvaćanje stvarne seksualne orijentacije najbolje rješenje.