Zdjelične Infekcije Simptomi I Liječenje

Zdjelične infekcije

Prodiranjem mikroba u maternicu i njihovim širenjem u jajovode, jajnike i okolna tkiva nastaje infekcija i upala. Uzrok infekcije ne mora uvijek biti jasan, iako se mikrobi često mogu prenijeti snošajem kroz rodnicu (vidi Gonoreja). U vrlo rijetkim slučajevima infekcija se razvija nakon usađivanja intrauterinog kontracepcijskog sredstva (spirale), ili nakon spontanog ili induciranog pobačaja.

Zdjelična infekcija može biti akutna, s iznenadnim i izrazitim simptomima, kao i kronična, s blažim postepenim simptomima.

Simptomi

Ako imate akutnu zdjeličnu infekciju, osjećat ćete bolove (i osjetljivost na dodir) u donjem trbuhu, a vjerojatno ćete imati i groznicu. Kronična zdjelična infekcija popraćena je učestalim, upornim bolovima u donjem trbuhu, a ponekad i bolovima u leđima. I kod jedne i kod druge vrste infekcije možda će te osjećati bolove i za vrijeme snošaja, doći će do poremećaja menstruacija (koje mogu uslijediti ranije ili biti obilne), a vjerojatan je i abnormalno gust i smrdljiv iscjedak iz rodnice.

Učestalost

Bolest nije česta, i svake se godine zbog nje liječi samo 1 na 1000 žena. Najčešće se javlja kod mladih, spolno aktivnih žena.

Opasnosti

Ako se bolest zanemari, na jajovodu ili jajniku može se razviti apsces, koji će izazvati oštećenje i stvaranje ožiljkastog tkiva, a možda dovesti i do neplodnosti. U vrlo rijetkim slučajevima bolest se širi naglo, uzrokujući peritonitis, pa čak i otrovanje krvi.

Što poduzeti?

Čim zapazite navedene simptome, otiđite liječniku kako bi se s liječenjem moglo otpočeti što ranije. Liječnik će uzeti bris rodnice kako bi ustanovio koji mikrobi uzrokuju infekciju.

Liječenje

Infekcija se liječi antibioticima, a protiv bolova u trbuhu možete uzimati panadon ili neko snažnije sredstvo protiv bolova. Liječnik će vam preporučiti mirovanje u krevetu sve dok simptomi ne nestanu, te suzdržavanje od snošaja tri do četiri tjedna. Ovakvim se mjerama obično postiže potpuno izlječenje. Ako se nakon otprilike pet dana stanje nije poboljšalo, vjerojatno će te morati u bolnicu na interni pregled, a možda i laparoskopiju, radi provjere dijagnoze. Problem će se vjerojatno riješiti terapijom s posebno odabranim antibiotikom. Međutim, ako se pregledom otkrije apsces, često je uputno izvršiti operativni zahvat.