Vaginalne Gljivice Simptomi I Liječenje

Vaginalne gljivice

Ako se u rodnici razmnoži gljivica Candida albicans (ista gljivica koja uzrokuje upalu usne sluznice), razvija se oboljenje zvano kandidijaza. Gljivica je u malim količinama prisutna u rodnici mnogih žena, iako se normalno ne razmnožava niti izaziva bilo kakve simptome zbog djelovanja kiseline što je proizvode bezopasne bakterije u rodnici.

Gljivica se razvija samo ako se unište te bakterije, koje proizvode kiselinu, npr. vaginalnim dezodoransima, irigacionim sredstvima ili antibioticima. I hormonalne promjene koje se javljaju u trudnoći ili kod uzimanja kontracepcijskih pilula mogu također izmijeniti uvjete u rodnici i omogućiti razvitak gljivica. Kandidijaza je vrlo česta i nije opasna po zdravlje.

Simptomi

Glavni simptom je nadražaj rodnice i ostalog genitalnog područja. Moguć je i neobično gust, bjelkast iscjedak, kao i bolovi prilikom snošaja. Mokrenje je obično učestalo i popraćeno osjećajem pečenja ili žarenja.

Što poduzeti?

Kako biste spriječili razvoj kandidijaze, izbjegavajte najlonsko rublje (za razliku od pamuka, najlon ne “diše” pa time stvara toplu, vlažnu sredinu koja pogoduje infekciji), nemojte upotrebljavati vaginalne dezodoranse ili praške, te nemojte irigirati rodnicu.
Ako zamijetite simptome kandidijaze, obratite se liječniku koji će vas pregledati i uzeti iz rodnice bris za laboratorijsku pretragu.

Liječenje

Vaginalna kandidijaza se obično liječi sredstvom protiv gljivica, i to u obliku vaginalnog supozitorija ili masti. Time se problem obično rješava. Međutim, ako se oboljenje opetuje, liječnik vam može propisati mast koju bi vaš spolni partner morao staviti na penis. Naime, iako muškarac ne dobiva kandidijazu, on je može prenositi pa vas ponovno inficirati. Ako uzimate kontracepcijske pilule, a oboljenje se učestalo javlja, liječnik će vam savjetovati neki drugi oblik kontracepcije.