Zastoj Rasta Fetusa Simptomi

Zastoj rasta fetusa

Kod nekih trudnoća posteljica ne daje čedu dovoljno hrane. Stoga je razvitak čeda u maternici usporen. Posteljica može biti nedjelotvorna iz niza razloga, kao što su teška preeklampsija ili eklampsija, visoki krvni tlak, krvarenje, nasjela posteljica, srčano oboljenje ili šećerna bolest, iako ponekad razlog nije poznat.

Simptomi

Nema očitih znakova koji bi ukazivali na zastoj u razvitku čeda. Međutim, liječnik će posumnjati da nešto nije u redu, ako u uznapredovaloj trudnoći ne dobivate na težini, ako možda čak i gubite na težini, ili ako maternica ne naraste onoliko koliko bi trebalo s obzirom na stadij trudnoće. Ponekad će liječnik posumnjati na zastoj zbog rjeđih pokreta čeda u maternici.

Opasnosti

Nakon porođaja novorođenče ima manje masti u tijelu i stoga je manje otporno na hladnoću nego inače, te je sklono hipoglikemiji.

Što poduzeti?

Trudnice bi morale ići na sve kontrolne preglede prije porođaja. Ako ste prešli 30. tjedan trudnoće i mislite da se vaše čedo ne miče kao prije, točno odbrojavajte pokrete. Izaberite dva dana u tjednu kad ne izlazite iz kuće i svakog dana pravite bilješke o svakoj skupini pokreta poslije 9 sati ujutro. Ako ih bude 10 do 17 sati u jednom i drugom danu, ne morate se zabrinjavati. Ako ih bude manje od 10 u jednom od ta dva dana, obratite se svom liječniku ili primalji.

Vašem čedu je vjerojatno savršeno dobro (u nekim normalnim trudnoćama uopće nema micanja čeda), ali je svakako pametno ići na sigurno.

Pretrage mogu obuhvatiti analizu krvi i mokraće radi mjerenja razine jednog od hormona, te ultrazvučnu i fetalnu tokografiju radi pregleda čeda. Ako se ustanovi da je rast čeda usporen, liječnik će odlučiti koje je vrijeme najpogodnije za porođaj. Najbolje će biti da rodite u bolnici u kojoj će vašem djetetu biti pružena specijalna njega i postupak. Trudovi se mogu izazvati umjetno (vidi Provokacija porođaja), a ponekad se dijete mora poroditi carskim rezom.