Visoki Krvni Tlak U Trudnoći

Visoki krvni tlak u trudnoći

Prilikom rutinskih pregleda u ranoj trudnoći kod nekih se žena utvrđuje visoki krvni tlak. Tlak je možda bio visok i neko vrijeme prije trudnoće, a možda je posljedica tjeskobe zbog očekivanja bebe. Ako se radi o tjeskobi, tlak će postepeno pasti na normalnu razinu i ostati na njoj kako buduća majka bude stjecala sve veće samopouzdanje.

Međutim, u slučajevima ranije postojećeg visokog krvnog tlaka, tlak može nešto pasti sredinom trudnoće, ali se pri kraju opet povećava. Simptoma općenito nema. Prethodno postojeći visoki krvni tlak nije toliko opasan, u trudnoći, koliko visoki tlak koji se javlja u kasnoj trudnoći i koji može biti znak preeklampsije ili eklampsije. U svakom slućaju, ako se tlak ne regulira, može doći do krvarenja (hemoragije), smrti čeda u maternici ili zastoja rasta fetusa.

Što poduzeti?

Što se ranije otkrije prethodno postojeći visoki krvni tlak, to su veći i izgledi na urednu trudnoću. Zato je važno otići liječniku čim posumnjate da ste u drugom stanju. Ako liječnik ustanovi da imate visoki krvni tlak, morat ćete često odlaziti na kontrolne preglede. Pri tom će se pratiti ne samo krvni tlak već i vršiti pretrage krvi i mokraće kako bi se provjerilo funkcioniranje bubrega i zdravlje čeda. Ponekad se razvoj čeda provjerava i ultrazvukom. Liječnik će sam savjetovati mirovanje.

Ako je tlak povišen iznad određene razine, propisat će vam vrlo vjerojatno i antihipertonik, tj. sredstvo za sniženje tlaka. Većina žena s povišenim krvnim tlakom može normalno roditi; doduše, ako vam je tlak vrlo visok, možda će vam preporučiti carski rez, i to otprilike tjedan dana prije očekivanog porođaja.