Ublažavanje Porođajnih Bolova

Ublažavanje porođajnih bolova

Jačina porođajnih bolova značajno se razlikuje od žene do žene. Intenzitet bolova je djelomično uvjetovan vašim duševnim stanjem. Ako ste uplašeni ili napeti, bolovi će biti jači. Stoga trudnica mora ići na vježbe za opuštanje i na tečajeve za bezbolni porođaj.

Možda vam prilikom porođaja neće biti potrebno ništa za ublažavanje bolova; u obratnom slučaju mogu se primijeniti različite metode.

Ako imate bolove u prvom porođajnom dobu, a opstetričar ili primalja ustanove da do porođaja još neće doći, dobit ćete injekciju – obično u bedro – lijeka protiv bolova. Lijek se ne daje u kasnijem toku porođaja zato što može poremetiti disanje čeda.

Česti i brži način za ublažavanje bolova potkraj prvog porođajnog doba i u drugom dobu je inhalacija kombinacije dušik-oksida (plina) i kisika (zrak) iz cilindra pričvršćenog na masku koju rodilja drži na licu kad god joj je potrebno ublažavanje bolova. Plin djeluje nakon 20 do 30 sekundi, pa bi rodilja trebala inhalirati na početku truda, a ne kad bol dostigne vrhunac. Nemojte previše inhalirati zato što ćete od plina biti pospani, pa nećete moći dugo držati masku.

Bolovi u rodnici mogu se olakšati lokalnim anestetikom koji se uštrcava u vaginalna tkiva. Anestetik se često primjenjuje prije porođaja forcepsom ili epiziotomijom.

U mnogim bolnicama primjenjuje se za ublažavanje bolova tzv. epiduralna anestezija, tj. uštrcavanje anestetika u bazu kralješnice radi privremene omame živaca koji se spuštaju u donji dio tijela, tako da nećete ništa osjetiti. No, ako se anestezija primijeni pri kraju prvog porođajnog doba, možda nećete moći istisnuti dijete, pa će se porođaj morati dovršiti forcepsom.