Tegobe S Dojkama

Tegobe s dojkama

Ako ste u trudnoći odlučili dojiti dijete, liječnik će vam savjetovati kako da njegujete i pripremite dojke. Na primjer, uvučenu bradavicu će trebati izvući (vidi tegobe s bradavicama) i morat će te redovito masirati bradavice da bi bile podatnije. Usprkos tome tegobe mogu iskrsnuti i u prvih nekoliko tjedana dojenja pa njih treba brzo svladati kako bi dojenje bilo što ugodnije.

Nabrekle dojke

Nekoliko dana nakon porođaja kod većine žena mlijeko nadire tako brzo i snažno da dojke otvrdnu, nabreknu i bole. (To se dešava i onda kad žena odluči prestati dojiti, pa se mlijeko nakupi u dojkama.) Dijete ne može sisati iz nabrekle bradavice, pa je potrebno da majka prije dojenja istisne iz dojke suvišno mlijeko – rukom ili pumpicom za izdajanje. Dojke se mogu omekšati i toplim kupkama. Ako su vam dojke prepune mlijeka zato što ste prestali dojiti, morate ih podići čvrstim grudnjakom i po potrebi uzimati analgetike.

Nakon nekoliko dana akumulacija mlijeka će onemogućiti stvaranje novih količina, pa će se postepeno smanjiti napetost u dojkama i bolovi.

Naprsle bradavice (ragade na bradavicama)

Ako osjetite prodornu bol u bradavicama dok dijete ne sisa, znači da vam je bradavica naprsla. To se može dogoditi ako dijete više navlači vrh bradavice, a manje sisa iz čitave bradavice, ili ako temeljito ne obrišete bradavicu nakon svakog dojenja. Recite liječniku koji će vam preporučiti mast za liječenje bradavice. Naprslina bi morala zarasti za nekoliko dana, ali je važno da u međuvremenu dijete ne sisa iz te dojke.

Začepljenje mliječnog kanala i mastitis (apsces dojke). Ako u dojci osjetite malu, tvrdu kvrgu možda vam se začepio mliječni kanal. Masirajte dojku i primijenite tople kupke. Ako kvrga nakon toga odmah ne nestane, smjesta se obratite liječniku jer ste možda dobili mastitis (apsces dojke). Liječnik će vas pregledati i vjerojatno vam dati antibiotike za liječenje infekcije. Dok se liječite, možete nastaviti hraniti dijete oboljelom dojkom. Ako se mastitis ne liječi u početnom stadiju, možda ćete se morati podvrći manjoj operaciji radi odstranjivanja gnoja.