Srčana Oboljenja U Trudnoći Liječenje

Srčana oboljenja u trudnoći

Srce je u trudnoći uvijek izloženo dodatnom naprezanju, pa postoji opasnost od dekompenzacije srca ako je srce već zahvaćeno nekim ozbiljnim poremećajem koji može biti npr. posljedica prirođene srčane mane.

Što poduzeti?

Ako bolujete od ozbiljne greške srca, morali biste se posavjetovati s liječnikom prije planiranja potomstva. Ako bez obzira na liječnikovo mišljenje ostanete u drugom stanju, vjerojatno ćete trebati specijalističku njegu. Iako liječnik obično zna kad žena ima grešku srca, ponekad se ona otkriva samo pod stresom trudnoće. Svaka greška može izazvati šumove srca koje će liječnik otkriti prilikom rutinskog pregleda; međutim, šumovi ne moraju biti znak greške ili oboljenja, pa je zapravo većina šumova srca koji se otkrivaju u ranoj trudnoći posve beznačajna. Ako liječnik sumnja na grešku srca, poslat će vas na snimanje elektrokardiograma i druge potrebne pretrage.

Liječenje

Glavni lijek je mirovanje kako se ne bi još više opteretilo srce koje je već pod stresom. Možda ćete dobiti antibiotike koje ćete uzimati tokom cijele trudnoće budući da je u tom razdoblju srce osjetljivije na bakterijske infekcije. Svako zatajenje srca liječit će se prema potrebi. Ako pušite, liječnik će vam savjetovati da prekinete.

Kad počnu trudovi, glavni cilj liječnika je osigurati lak porod uz minimalno tiskanje budući da je to napor koji opterećuje srce. Stoga će se možda primijeniti epiziotomija, vakuum ekstraktor iforceps.