Snošaj Poslije Porođaja

Snošaj poslije porođaja

Nema medicinskog razloga zašto se nakon lakog porođaja ne biste upustili u spolni snošaj čim za to osjetite želju. Neki počinju nekoliko dana nakon porođaja, dok drugi čekaju otprilike šest tjedana kada će im liječnik na rutinskom pregledu “dati zeleno svjetlo”.

Ako ne želite ponovno ostati u drugom stanju, razmislite o metodama protiv začeća. Nemojte se osloniti na to da će vam dojenje spriječiti ovulaciju. Možete biti plodni iako još niste dobili normalnu menstruaciju. (Neke žene ponovno dobivaju prijašnji mjesečni ciklus šest tjedana nakon porođaja, kod drugih to traje mjesecima, a neke više i ne dobivaju menstruacije što su ih prije smatrale normalnima. Ako ste zbog toga zabrinuti, obratite se liječniku.) Neke metode kontrole rađanja (kontracepcije) možda nisu pogodne odmah nakon porođaja, stoga je pametno da o tom problemu porazgovarate sa svojim partnerom i liječnikom prije izlaska iz bolnice.

Rodnica vam može biti vrlo osjetljiva prvih desetak dana nakon porođaja, a možda i nekoliko tjedana ako su vam vršili epiziotomiju ili ako je pri porođaju došlo do razdora rodnice. Ako vam je snošaj bolan, izostavite ga neko vrijeme. Ako je bolan i vrlo neugodan i poslije šest mjeseci nakon porođaja, obratite se liječniku. Bolove u rodnici može izazvati nezacijeljena rana ili šav koji se nije resorbirao, a i jedno i drugo može izliječiti vaš liječnik.

Možda vam je rodnica izgubila nešto elastičnosti, pa zbog toga ni vi ni vaš partner nećete uživati u snošaju kao prije. Mišićje rodnice ćete postepeno napeti vježbanjem prekidajući mokrenje usred mlaza.
Njega djeteta može vas izuzetno umoriti i emotivno iscrpsti, ne ostavljajući vam energije za snošaj. Izbjegavajte pretjerani umor.

Vaš se partner može osjetiti zanemarenim zbog uspostavljanja bliske veze između vas i djeteta, pa će te ga morati uvjeriti da ga još volite i posvetiti mu pažnju. Kao što on mora shvatiti da prolazite kroz teško razdoblje prilagođavanja i vi morate nastojati razumjeti da je možda i on zbunjen i uvrijeđen zato što više nije jedini kojemu se posvećuje pažnja. Uključite ga u njegu djeteta, pa će osjetiti da dijete pripada i njemu i vama. Osim toga, na taj ćete se način moći više odmoriti, pa nećete biti preumorni da uživate u snošaju.