Šećerna Bolest U Trudnoći Liječenje

Šećerna bolest u trudnoći

Šećerna bolest povećava opasnost od komplikacija u trudnoći. Oko 15% djece žena s teškom šećernom bolesti umire prije porođaja ili neposredno nakon njega, unatoč svim mjerama opreza. Osim toga, i život majke je u tom slučaju dvaput ugroženiji u odnosu na prosjek.

Na svaku ženu za koju se zna da ima šećernu bolest prije trudnoće dolazi nekoliko žena kod kojih se blagi oblik te bolesti utvrdi u toku same trudnoće. To su uglavnom žene sa šećernom bolesti u obiteljskoj anamnezi. Žene koje su već rodile dijete teže od 4,3 kg mogu u kasnijim trudnoćama također dobiti blagi oblik šećerne bolesti.

Što poduzeti?

Liječnik će izvršiti test tolerancije na glukozu (vidi šećerna bolest), ako sumnja na pojavu šećerne bolesti u trudnoći, osobito ako pronađe šećer u mokraći prilikom rutinske laboratorijske analize dvaju ili više uzoraka. Neka vas to ne brine – glukoza se često nalazi u mokraći nedijabetičkih trudnica, i test je samo mjera opreza.

Liječenje

Ako se ustanovi da imate šećernu bolest, pristupit će se odgovarajućem liječenju. Vrlo često ovakve trudnice odlaze u bolnicu, gdje provedu posljednjih 10 tjedana trudnoće kako bi se šećerna bolest i stanje djeteta mogli pažljivo pratiti. Nakon 36. tjedna trudnoće život čeda postaje naglo sve ugroženiji, pa će se porođaj obično izazvati ili izvršiti carskim rezom.