Provokacija Porođaja

Provokacija porođaja

Provokacija je namjerno izazivanje porođaja posredstvom opstetričara. Obično se obavlja onda kad su opasnosti produljene trudnoće veće od opasnosti provokacije – kao što je to često slučaj kod zastoja rasta fetusa ili produljene trudnoće. Liječnik će vas najprije pregledati iznutra da vidi stanje grlića maternice. Ako grlić maternice još nije spreman za porođaj, liječnik će vam u rodnicu staviti pesars tvari koja izaziva trudove i širi grlić maternice. Zatim će pronaći ovojnice plodove vode u kojoj pliva plod i napraviti mali, bezbolni rez (probušiti vodenjak) da tekućina istekne.

Katkada su ti postupci dovoljni za početak porođaja. Ako je početak porođaja spor, dobit ćete u venu infuziju sintetskog oblika hormona oksitocina. Hormon potiče trudove kao pri normalnom porođaju. No, u jednoj na 50 provokacija maternica ne reagira, pa će biti potrebno obaviti porođaj carskim rezom (desno) ili hitno forcepsom (desno).

Provocirani porođaj prati se čitavo vrijeme tokografijom ili (ne tako često) fizikalnim pregledom. Takav porođaj obično bez problema prelazi u normalni porođaj. No budući da je usprkos najsuvremenijim metodama teško odrediti točan stadij trudnoće, uvijek postoji mala opasnost od prijevremenog porođaja. Ako nakon provokacije porođaj ne pođe normalnim tokom, možda će biti potrebno obaviti porođaj carskim rezom.