Problemi Sa Snom U Trudnoći

Problemi sa snom u trudnoći

Mnoge žene u trudnoći teško zaspu, i to iz raznih uzroka kao što su zabrinutost za čedo ili fizički problem, npr. češće mokrenje, žgaravica, pokreti čeda ili teškoće u pronalaženju udobnog položaja za spavanje. Tjeskoba zbog gubitka sna (koja obično ne izaziva neželjene posljedice) još više otežava spavanje pa se često žena nađe u začaranom krugu.

Što poduzeti?

Možda ćete lakše zaspati ako prije toga vršite vježbe opuštanja što ste ih naučili na tečajevima za trudnice. U kasnijim stadijima trudnoće, kad čedo može pritiskati neki živac, možda će vam biti lakše ako legnete na bok, a pod koljena ili bedra stavite jastuk. Ako ni jedan od ovih postupaka ne pomogne, najbolje je da se pomirite sa činjenicom da nećete moći zaspati i prestanete se zbog toga uzrujavati.

Legnite i čitajte, ili obavljajte kućne poslove, a izgubljeni san nadoknadite nekom drugom prilikom kad osjetite umor. Ako ste unatoč ovim savjetima zabrinuti zbog gubitka sna, nemojte uzimati nikakve lijekove već se posavjetujte s liječnikom. Možda će vam liječnik moći propisati sedativ, iako bi bilo bolje da ne uzimate takva sredstva. Liječnik će pogotovo oklijevati da vam propiše sedativ, ako trudnoća nije prešla 14 tjedana – jer bi u tom razdoblju lijek mogao nauditi čedu – ili ako se bliži vrijeme porođaja, jer bi tada zbog djelovanja lijeka čedo moglo biti pospano, te imati teškoća s disanjem.