Prijevremeni Porođaj Učestalost I Liječenje

Prijevremeni porođaj

Prijevremeni porođaj je onaj porođaj koji počinje prije predviđenog datuma i završava rođenjem nedonoščeta (koje je mlađe od 37 tjedana). Ako je novorođenče znatno lakše od normalne težine, a rođeno je u predviđenom roku, takav se porođaj ne smatra preranim, već je rezultat zastoja rasta fetusa.

Teška preeklampsija i eklampsija uzrokuju oko 30% svih prijevremenih porođaja. Visoki krvni tlak, placenta praevia i nekoliko drugih uzroka vjerojatno pridonose povećanju tog postotka.

Učestalost

Oko 5% trudnoća završava prijevremenim porođajem, a kod polovice tih slučajeva uzrok je nepoznat.

Opasnosti

Što se ranije dijete rodi (prije predviđenog datuma), to su mu izgledi na preživljenje manji. Nedonoščadi koja preživi prijeti opasnost od plućnog sindroma novorođenčeta i neonatalne žutice. Naravno da su te opasnosti to veće što je porođaj raniji.

Što poduzeti?

Ako mislite da počinje preuranjeni porođaj (o simptomima porođaja vidi porođaj), odmah se obratite liječniku. Ako ne možete odmah dobiti liječnika, pozovite kola hitne pomoći da vas što prije prevezu u rodilište. U bolnici morate upozoriti liječnika da rađate. (Ako je bolnica udaljena, zatražite telefonski savjet.) U bolnici će vas pregledati da utvrde je li porođaj zaista počeo zato što trudnica često ima lažne trudove.

Liječenje

Ako opstetričar utvrdi da se radi o vrlo ranom stadiju porođaja, dat će vam lijek za opuštanje mišića maternice i time spriječiti porođaj. Ako se pak odluči za porođaj, opstetričar će vjerojatno izvršiti epiziotomiju da omogući slobodan prolaz djetetove glave. Možda će primijeniti i forceps radi zaštite glave. Nakon toga nedonošče će se smjestiti u inkubator gdje će dobivati kisik, biti stalno na određenoj temperaturi i gdje će ga, ako je potrebno, hraniti sondom koja se kroz grlo uvlači u želudac.