Preeklampsija I Eklampsija Simptomi I Liječenje

Preeklampsija i eklampsija

Preeklampsija je oboljenje u uznapredovaloj trudnoći pri kojem se povećava krvni tlak majke, dok se u tijelu nakuplja prekomjerna količina tekućine. Ne zna se zašto do toga dolazi. Ako uz to mokraća majke sadrži bjelančevine, postoji opasnost da se razvije još opasnije stanje, koje se naziva eklampsija, a očituje se izrazitim povećanjem krvnog tlaka.

Simptomi

Ako je preeklampsija blaga, možete se osjećati savršeno dobro. Stoga je važno redovito odlaziti na sve kontrolne preglede kako bi se stanje moglo otkriti i liječiti što prije. Teška preeklampsija, koja se može razviti u posljednjim tjednima trudnoće, očituje se glavoboljama, zamagljenim vidom, nepodnošenjem jakog svjetla, mučninom i povraćanjem, te oticanjem gležnjeva. U tom slučaju možda ste na rubu eklampsije, sa simptomima kao što su napadaji grčenja (konvulzije) i, ponekad, nesvjestice. Preeklampsija je često oboljenje, pogotovo kod prve trudnoće, dok je eklampsija danas rijetka.

Opasnosti

Blaga preeklampsija praktički nije uopće opasna ni za vas ni za vaše čedo. Opasna je iako, na sreću, rijetka – samo teška preeklampsija i eklampsija. U tom slučaju posteljica, koja čedo opskrbljuje kisikom i hranom, nije više potpuno djelotvorna. Eklampsija može ugroziti i život majke.

Liječenje

Liječnik će vam vjerojatno propisati lijek za liječenje krvnog tlaka. Sniženju tlaka možete pridonijeti i sami mirovanjem i smanjenjem količine soli u hrani.
Ako ipak zamijetite simptome predstojeće eklampsije (iako je mogućnost mala), primit će vas vjerojatno u bolnicu gdje ćete dobivati lijekove za sniženje krvnog tlaka, odstranjivanje prekomjerne tekućine iz tijela i sprečavanja napadaja grčeva. Opstetričar se može odlučiti na izazivanje porođaja, jer će svi simptomi preeklampsije nestati nakon porođaja.