Pobačaj Učestalost I Liječenje

pobačaj

Pobačaj (koji se medicinski zove abortus) je spontano, namjerno ili nehotično prekidanje trudnoće prije početka 28. tjedna trudnoće (računajući od prvog dana posljednje menstruacije). Nakon tog vremena, spontani prerani prekid trudnoće završava rađanjem mrtvorođenčeta, odnosno preranim porođajem, ako je dijete živo. Izazvani završetak trudnoće poznat je obično kao “abortus” iako ga liječnici zovu “prekidom trudnoće”.
Do pobačaja može doći zbog abnormalnosti fetusa, nedostatka u građi maternice ili hormonalnog poremećaja kod majke. Pobačaji uzrokovani padom ili sličnom manjom nezgodom su rijetki jer je fetus dobro zaštićen u maternici.

Pobačaje možemo svrstati u nekoliko skupina. Kod nekih žena može se javiti tzv. “prijeteći” pobačaj, i to u ranoj trudnoći. Znak prijetećeg pobačaja je obično lagano krvarenje iz rodnice. U mnogim slučajevima trudnoća nakon toga normalno napreduje.

S druge strane, kod “neizbježnog” pobačaja fetus je umro, bez obzira na sve mjere koje su poduzete nakon pojave simptoma pobačaja, i trudnoću treba prekinuti.

Izraz “nepotpuni” pobačaj primjenjuje se na pobačaj pri kojemu u maternici zaostanu dijelovi fetusa i posteljice iako je veći dio sadržaja izbačen.
Engleski izraz “missed abortion” (latinski “abortus retentus”) označava stanje,u kome je čedo umrlo u maternici, iako nema zamjetljivih simptoma.

“Opetovani” pobačaji javljaju se uglavnom kod žena s poremećajem ravnoteže spolnih hormona. Ovakvi se pobačaji obično događaju u ranoj trudnoći, ali mogu uslijediti i nakon trećeg mjeseca (u tom su slučaju posljedica tzv. inkompetentnog cerviksa).

Simptomi

Prvi zamjetljivi simptom početka pobačaja je krvarenje iz rodnice. Krvarenje koje se može javiti u obliku nekoliko kapi ili biti vrlo obilno počinje bez upozorenja, ali mu može prethoditi i smeđasti iscjedak. Prijeteći pobačaj je često bezbolan. Međutim, ako je fetus istisnut pa je pobačaj “neizbježan”, maternica se počinje stezati i trudnica će osjetiti bolove u donjem trbuhu ili leđima. Bolovi mogu biti tupi i stalni, ili jaki i povremeni. U toku pobačaja iz rodnice znade izlaziti kruta tvar. Nastojte je sačuvati kako bi je liječnik mogao pregledati.

Kod nepotpunog pobačaja krvarenje i bolovi mogu trajati stalno ili povremeno nekoliko dana. Kod stanja “missed abortion” često nema ni krvarenja ni bolova, ali će simptomi rane trudnoće prestati, a osjećaj punoće u dojkama će se smanjiti. Često će jedini simptom, tj. da se maternica nije povećala od prethodnog pretporođajnog pogleda, ustanoviti liječnik.

Učestalost

Godišnje se oko 10% trudnica obraća liječniku zbog pobačaja.

Opasnosti

Pobačaji obično nisu opasni za zdravlje majke. Ako nakon nepotpunog pobačaja ne odete liječniku, razvit će se s vremenom anemija, a i tkivo u maternici se može inficirati.

Što poduzeti?

Ako ste trudni i krvarite iz rodnice, uz bolove ili bez njih, obavijestite liječnika i prilegnite. Ako krvarenje stane ili je lagano, liječnik će vam možda samo savjetovati da i dalje mirujete. Ako je krvarenje jako, i popraćeno jakim bolovima, liječnik će vas vjerojatno uputiti u bolnicu. Ako se trudnoća na izgled i dalje razvija nakon krvarenja, liječnik će napraviti još jedan test trudnoće, te vas eventualno poslati na pretragu ultrazvukom radi potvrde trudnoće. Nekoliko tjedana nakon krvarenja izbjegavajte spolni odnos.

Opetovani pobačaji izazvani poremećajem ravnoteže hormona mogu se dijagnosticirati krvnim pretragama kao i mikroskopskim pregledom uzoraka sluznice iz grlića maternice. U slučaju prijetećeg pobačaja ne može se medicinski ništa poduzeti, pa će vam liječnik vjerojatno savjetovati da što više mirujete u krevetu.

Liječenje

U slučaju neizbježnog i nepotpunog pobačaja, te stanja poznatog kao “missed abortion”, ostaci fetusa i posteljice se obično odstranjuju iz maternice pod općom anestezijom. Ako ste imali opetovane pobačaje, uputit će vas ginekologu. Ponekad je uzrok takvim pobačajima nedostatak spolnih hormona, pa ćete dobiti odgovarajući hormonski preparat kako bi se ponovno uspostavila ravnoteža. Ako je uzrok u greški grlića maternice, bit će možda potrebna manja operacija. Nakon pobačaja bit ćete vjerojatno potišteni zbog gubitka djeteta. Međutim, možete bez opasnosti ponovno začeti kad god to želite, iako bi bilo najbolje pričekati barem jednu normalnu menstruaciju jer će tada liječnik moći točnije odrediti vjerojatni datum porođaja.