Nepravilan Stav Čeda

Nepravilan stav čeda

Položaj čeda u majčinoj zdjelici neposredno prije rođenja zove se stav. Najčešći je stav glavom, sa zatiljkom u izlazu zdjelice i licem čeda prema majčinim leđima. Taj stav omogućuje najlakši prolaz čeda kroz porođajni kanal. Čedo može biti i u jednom od nekoliko drugih (nepravilnih) stavova koji u nekim slučajevima mogu uzrokovati produljeni porođaj ili čak rađanje forcepsom ili carskim rezom.

Dva češća nepravilna položaja (malprezentacije) su stražnje zatiljačni stav glavom i stav zatkom. Kod stražnje-zatiljačnog stava glava čeda je okrenuta prema dolje, ali licem prema majčinom trbuhu. U tom slučaju trudnica će vjerojatno osjećati jake bolove u leđima, a porođaj će vjerojatno biti prilično produljen. Možda će biti potrebno obaviti porođaj forcepsom ili carskim rezom.

Pri stavu zatkom (koji je čest kod preranog porođaja), stražnjica čeda je okrenuta prema dolje. U tom je slučaju glava čeda vrlo osjetljiva na pritisak dok prolazi porođajnim kanalom koji stražnjica nije dovoljno proširila.

U nekim slučajevima stava zatkom opstetričar će možda uspjeti izvana okrenuti čedo – napipavajući ga kroz trbuh – u normalan stav u posljednjih nekoliko tjedana trudnoće. Ako se stav zatkom zadrži, a majka je mlada i zdrava, opstetričar će pustiti da porođaj počne prirodno i pripremiti se na carski rez, bude li porođaj težak ili produljen.

Drugi oblici nepravilnog stava su vrlo rijetki. Ako se pojave, porođaj se obično obavlja carskim rezom, rijetko forcepsom, a rodilja dobiva opću anesteziju.