Nepodudarnost Rhesus Faktora Učestalost I Liječenje

Nepodudarnost rhesus faktora

Ponekad su krvna grupa majke i krvna grupa fetusa prema tzv. Rhesus podjeli inkompatibilne, tj. ne podudaraju se. Poremećaji se javljaju samo kada je majka Rhesus negativna, a fetus Rhesus pozitivan (s obzirom na to da je čedo naslijedilo Rhesus pozitivne gene od oca).

Kad god se rodi dijete – a ponekad i nakon spontanog pobačaja, izazvanog abortusa (vidi Neželjena trudnoća) ili krvarenja (vidi Krvarenje prije porođaja) – dio krvi čeda ulazi u majčin krvotok. Većina Rhesus negativnih žena porodi prvo dijete bez teškoća, iako majka može poslije porođaja postati “osjetljiva” na Rhesus pozitivnu krv koja ulazi u njen optok, pa u eventualnoj slijedećoj trudnoći antitijela mogu preći iz njenog krvotoka u krvotok čeda i početi uništavati njegove crvene krvne stanice. Do toga neće doći ako je krvna grupa oca – prema podjeli ABO – inkompatibilna s majčinom.

Učestalost

Oko 85% ljudi je Rhesus pozitivno. To znači da će Rhesus negativna žena u 85% slučajeva imati dijete s Rhesus pozitivnim muškarcem. Međutim, antitijela se – kako se čini – razvijaju nakon prve trudnoće samo kod 5% Rhesus negativnih žena. No, i u tim slučajevima problemi se rijetko javljaju zahvaljujući suvremenim metodama dijagnoze i liječenja.

Opasnosti

Inkompatibilnost Rhesus faktora ne izaziva nikakve simptome kod majke. Međutim, postoji opasnost da će čedo dobiti hemolitičku anemiju i neonatalnu žuticu nakon porođaja, a u krajnjim slučajevima može se roditi mrtvo. Opasnosti se znatno povećavaju sa svakom slijedećom Rhesus inkompatibilnom trudnoćom.

Što poduzeti?

U početku trudnoće vrši se automatski pretraga krvi kako bi se – uz ostalo – utvrdilo je li trudnica Rhesus negativna ili Rhesus pozitivna. Ako ste Rhesus negativni, ispitat će se i krv vašeg partnera i, ako rezultati pokažu da će čedo biti Rhesus pozitivno, redovito će vam pregledavati krv u toku cijele trudnoće.

Ako je riječ o prvoj trudnoći, pretragama se prije svega nastoji provjeriti da li pripadate rijetkim slučajevima u kojima se antitijela razvijaju prije porođaja. Ako ste već prije bili u drugom stanju, pretragama valja točno utvrditi da li je liječenje prilikom prethodnih trudnoća bilo djelotvorno. Ako ste prvi puta bili u drugom stanju prije nego što su se počele primjenjivati suvremene metode liječenja, lako je moguće da su se antitijela već razvila, pa će krvne pretrage pokazati njihovu koncentraciju u vašem tijelu.

Liječenje

Zahvaljujući serumu Anti-D opasnost od Rhesus-inkompatibilnosti je danas u velikoj mjeri eliminirana. Serum se injekcijom daje majci ubrzo nakon svakog porođaja (kao i nakon pobačaja ili krvarenja), i on uništava crvene krvne stanice čeda u majčinom optoku prije nego što majčino tijelo počne stvarati antitijela. U rijetkim slučajevima gdje se antitijela ipak razviju, može se primijeniti tzv. intrauterina transfuzija.