Nasjela Posteljica Simptomi I Liječenje

Nasjela posteljica

Kod stanja koje nazivamo nasjelom posteljicom ili placentom previjom, posteljica se razvija nisko u maternici – nedaleko od izlaza, a ponekad i preko izlaza. Svaki dio posteljice koji se nalazi blizu izlaza slabo se drži i podložan je oštećenju. Nasjela posteljica se javlja kod 1 na 200 trudnoća.

U nekim slučajevima posteljica je u početku trudnoće nisko u maternici, ali tokom trudnoće maternica, koja se razvija prema gore, povlači posteljicu za sobom.

Simptomi

Ponekad nema simptoma. Međutim, ako se posteljica djelomično odvoji od maternice, povremeno ćete krvariti iz rodnice (bez bolova), obično u uznapredovaloj trudnoći. Ako u toku trudnoće krvarite iz rodnice, s bolovima ili bez njih odmah pozovite liječnika i prilegnite.

Liječenje

Ako posteljica nasjedne vrlo malo te prilično rano u trudnoći, liječnik će stalno pratiti stanje čeda pa je moguć i posve normalni porođaj. Ako je stanje teško, javit će se jako krvarenje. Trebat će vam transfuzija, a možda i sredstva za umirenje. Porođaj će se obaviti carskim rezom kako bi se spriječilo oštećenje posteljice zbog kojeg bi čedo moglo ostati bez kisika.