Izvanmaternična Trudnoća

Izvanmaternična trudnoća

Kod izvanmaternične trudnoće spermij normalno oplodi jajašce, ali se ono razvija izvan maternice, obično u jednom od jajovoda. Posteljica urašćuje u okolno tkivo, koje obično puca i uzrokuje unutarnje krvarenje. Ovo tkivo ne može hraniti posteljicu i fetus pa se trudnoća ne može razvijati. Simptomi su stalni i jaki bolovi u trbuhu, nakon čega obično slijedi krvarenje iz rodnice.

Izvanmaternična trudnoća se javlja godišnje kod 1 na 20 000 trudnica. Ovakva se trudnoća obično javlja bez očitog razloga – iako je poznato da su više ugrožene žene s abnormalnošću jajovoda od rođenja, operirane žene, žene koje imaju nekakvu infekciju, ili žene koje koriste intrauterinu kontracepcijsku spiralu.

Što poduzeti?

Ako u toku trudnoće osjetite u trbuhu bolove koji traju dulje od nekoliko sati, odmah se obratite liječniku. Ako to odgađate, izlažete se opasnosti od jakog unutarnjeg krvarenja i šoka.

Liječnik će vas pažljivo pregledati, jer se bolovi (u trbuhu) kod ektopične trudnoće mogu lako zamijeniti s bolovima nekih drugih oboljenja kao što su pobačaj, apendicitis i infekcija jajovoda. Liječnik će vas uputiti u bolnicu, gdje će se ultrazvukom točno postaviti dijagnoza, iako se ponekad dijagnoza može potvrditi samo laparoskopijom. Pošto je izvanmaternična trudnoća potvrđena, izgubljena krv nadoknađuje se transfuzijom, pa se odmah pristupa operaciji. Pri tom se odstranjuje oplođeno jajašce, posteljica i okolno tkivo, a pokidane krvne žile se podvežu. Iako izvanmaternična trudnoća može oštetiti jajovod, slijedeća trudnoća bi trebala biti normalna; ipak su mogućnosti začeća nešto slabije.