Fizička Aktivnost U Trudnoći

Fizička aktivnost u trudnoći

Trudnoća nije bolest pa se stoga većini žena savjetuje da uglavnom nastave obavljati svakodnevne aktivnosti.

Fizička aktivnost: unatoč općenito proširenom suprotnom mišljenju, nema razloga zbog kojeg biste trebali izbjegavati fizičku aktivnost u toku trudnoće – ukoliko vam liječnik to ne preporuči.

Redovna fizička aktivnost, osobito hodanje ili plivanje, vjerojatno će vam pomoći da se dobro osjećate i ostanete u dobroj kondiciji, iako nema nikakvih dokaza da bi mogla pridonijeti razvoju čeda. Bilo bi uputno da izbjegavate naporne sportove, osobito one gdje postoji mogućnost ozljede, kao što je npr. jahanje. Međutim, općenito se možete baviti svim aktivnostima – naravno, nakon razgovora s liječnikom – u kojima uživate, s time da izbjegavate svaki prekomjerni napor.

Putovanje: putovanje će vas vjerojatno umarati više nego prije pa to morate uzeti u obzir pri planiranju bilo kakvog puta. Većina avionskih kompanija neće prevoziti žene u posljednjim tjednima trudnoće zbog opasnosti od neočekivanog poroda. Stoga najprije stupite u vezu s agencijom kompanije, ako namjeravate putovati avionom. Ako patite od jutarnje mučnine ili mučnine na putovanju, nastojte izbjeći svaki put. Ako ipak usprkos trudnoći morate na dalek put, zamolite liječnika da vam preporuči antiemetik (lijek protiv povraćanja i mučnine); nemojte nikada sami nabavljati i uzimati takve lijekove ako ste u drugom stanju.

Ako vam je liječnik dao bilo kakvu dokumentaciju o vašoj trudnoći, nosite je uvijek sa sobom kako bi se liječnici – ako je potreban nekakav hitan zahvat – mogli čim potpunije upoznati s vašim stanjem. Nemojte odlaziti na daleka putovanja ako ste u posljednje vrijeme imali prijeteći pobačaj, ako je predviđeno vrijeme porođaja za dva tjedna, ili kad je vaša trudnoća popraćena određenim komplikacijama koje zahtijevaju detaljno poznavanje vašeg slučaja ukaže li se potreba za hitnom intervencijom.

Rad: u nas zaposlena žena može početi porodiljski dopust 45 dana prije porođaja, a obavezno na 28 dana prije porođaja. Ako liječnik smatra da vam je posao prenaporan, ili ako ste imali tegoba s ranijim trudnoćama, liječnik će vam savjetovati da i ranije prestanete raditi. No, ako se dobro osjećate, nema medicinskog razloga zbog kojega ne biste smjeli nastaviti raditi i znatno dulje od navedenog vremena.

Spolni odnos: ako je trudnoća normalna, možete bez opasnosti imati spolni odnos u toku cijele trudnoće. Neke žene u trudnoći osjećaju veću želju za spolnim odnosom, dok je druge posve gube; u takvim slučajevima, želja se gotovo uvijek vraća na normalu nakon porođaja. Ako ste u prošlim trudnoćama imali opetovane pobačaje, ili ste nedavno imali prijeteći pobačaj, vjerojatno je najbolje izbjegavati spolni odnos sve do otprilike 16. tjedna trudnoće.

U posljednja četiri tjedna trudnoće savjetuje se spolni odnos pri kojem ležite na boku, jer će vam taj položaj vjerojatno biti ugodniji. Naime, partner u tom slučaju neće prodrijeti duboko u rodnicu pa se stoga smanjuje opasnost od preranog porođaja.