Depresija Nakon Porođaja

Depresija nakon porođaja

Nekoliko dana nakon porođaja mnoge su žene potištene i nesretne – to je takozvana depresija nakon porođaja. Ta je potištenost tako česta da je gotovo prirodni dio trudnoće i vjerojatno ima nekoliko uzroka. Iznenadne hormonalne promjene u vašem organizmu (zbog porođaja) mogu štetio djelovati na vaše raspoloženje i stvoriti osjećaj antiklimaksa nakon događaja koji ste očekivali nekoliko mjeseci. Vrlo ste umorni, štoviše i malo uplašeni i nemate samopouzdanja. No neraspoloženje će brzo proći uz podršku i razumijevanje prijatelja i rodbine.

Sasvim je normalno da ćete se osjećati pomalo potišteni i u prvim tjednima materinstva. Neizbježni umor koji osjećate dok se brinete za dijete, nagla promjena u načinu života, osjećaj da vam se horizont i krug prijatelja suzio dok toliko radite – sve to pridonosi neraspoloženju.

Neke žene zahvati i jača depresija nakon porođaja tako, da se ne mogu brinuti ni o sebi ni o djetetu. Takva depresija (vidi depresija) obično počinje otprilike mjesec dana nakon porođaja. Simptomi su umor, osjećaj neuspjeha i nesposobnosti nošenja s materinstvom, a vrlo često i agresivnosti prema djetetu, vjerojatno izazvana prekomjernim plakanjem koje potiče osjećaj krivnje. Takva žena može izgubiti smisao za svoj izgled i zapustiti sebe i dom, povući se u sebe i udaljiti od ostalih, izgubiti apetit ili, ponekad, upravo suprotno, tj. bolesno nagonski jesti.

Što poduzeti?

Neka vam glavni cilj bude izbjegavanje prekomjernog umora. Ako je dijete s vama u istoj sobi, neće vas smetati samo njegov plač kad je gladno, nego i njegov nemiran san kao i razni zvuci dok je budno. Budući da vam je potrebno što više sna, morate što prije premjestiti dijete u susjednu sobu. Ne bojte se da nećete čuti dijete kad plače od gladi.

Morate organizirati i sistem smjene s vašim bračnim drugom, tj. naizmjence se brinuti oko djeteta ako je vrlo nemirno ili plače. Zamolite prijatelje ili rođake da vam preko dana pomognu, npr. odu u kupovinu ili pripaze na dijete dok vi malo predahnete. Ako ste potišteni, nastojte tegobe podijeliti sa svojim partnerom ili bliskom osobom koja će vas rado saslušati.

U tome vam osobito može pomoći i neka druga majka koja također ima tako malo dijete. Ako se ni nakon tih mjera ne možete otresti depresije, pa se ne možete brinuti oko djeteta kako treba i gubite zanimanje za sve, morate se obratiti liječniku. On će vam propisati antidepresiv. Ako imate jaku depresiju, liječnik će vam preporučiti bolničko liječenje. Ako je to potrebno, vi ili vaš partner mora zamoliti liječnika da vas uputi u bolnicu koja ima odjel za majku i dijete, bez obzira na to koliko je ta bolnica udaljena. Premda mislite da je dijete možda uzrok vaše bolesti, odvajanje od djeteta u tom stadiju moglo bi vam otežati uspostavljanje bliske veze s njm.