Anemija U Trudnoći Simptomi I Liječenje

anemija

Hemoglobin je crveni krvni pigment koji prenosi kisik u tjelesna tkiva. Ako razina hemoglobina u krvi padne ispod potrebne vrijednosti, javlja se anemija.

Najčešći uzrok niske razine hemoglobina jest nedostatak željeza u tijelu, kao i nedovoljna količina folne kiseline.

Iako možete hranom primati dovoljne količine željeza i folne kiseline, anemija se može razviti kad očekujete bebu; u trudnoći krv se razrijedi, jer se njen volumen povećava. Osim toga, u kasnijim stadijima trudnoće dijete zahtijeva sve veće količine željeza i folne kiseline.

Simptomi

Ako je anemija vrlo blaga, možda nećete ni zamijetiti nikakve simptome. No, ako je izrazita, simptomi su bljedoća, slabost, umor, gubljenje daha, nesvjestice i lupanje srca.

Opasnosti

Anemija u trudnoći može povećati komplikacije popraćene velikim gubitkom krvi, kao npr. kod krvarenja nakon porođaja. Osim toga, bit ćete skloniji infekcijama nakon porođaja. Ako je anemija teška, dijete možda neće dobivati dovoljno kisika (u maternici) pa stoga neće imati dovoljne rezerve željeza da se suprotstavi eventualnoj žutici u prvim tjednima života.

Što poduzeti?

Anemiju u trudnoći možete spriječiti hranom koja obiluje željezom – to su jetra, govedina, kruh od neprosijanog brašna, jaja i sušeno voće. Jedite limune, naranče, grejp i svježe povrće, jer vitamin C u njima pridonosi apsorpciji željeza. Jedite i mnogo zelenog povrća koje je najbolji izvor folne kiseline.

Liječenje

Liječnik će u ranoj trudnoći provjeriti jeste li anemični jednostavnom analizom krvi. Iako analiza može pokazati da niste anemični, liječnik će vam ipak vjerojatno propisati tablete željeza i folne kiseline kao dodatak onome što redovito dobivate ishranom. Nekad su ovakve tablete kod mnogih izazivale mučninu i zatvor stolice, ali su danas te nuspojave svedene na najmanju moguću mjeru. Ako vas unatoč poboljšanim preparatima muče navedene nuspojave, recite to liječniku koji će vam propisati neku drugu vrstu tableta koja će vam možda bolje odgovarati.
Ako dobijete tešku anemiju, što nije vjerojatno, liječnik će vam propisati terapiju kao kod sideropenične anemije