Trofoblastični Tumori Simptomi

Trofoblastični tumori

Trofoblastični tumor je rijetka novotvorevina koja se javlja u toku trudnoće. Ovaj se tumor razvija u posteljici (placenti) i obično se javlja u ranoj trudnoći, te sprečava daljnji razvitak oplođenog jajašca u čedo. Tumor se može razviti i u tkivu posteljice koje je zaostalo u maternici nakon porođaja ili pobačaja, i može se javiti u bilo koje doba do pet godina nakon trudnoće.

Trofoblastični tumor može biti benigni (u tom slučaju mnogi ga zovu mola hidatidoza ili grozdasta potajnica) ili maligni (korionepiteliom). To je rijetka bolest i benigni oblik se javlja kod 1 trudnoće na 2000, a maligni kod 1 trudnoće na 40 000. Benigni tumor se ne širi izvan maternice, ali se zato maligni ako se ne liječi, širi u stijenku maternice pa krvotokom u ostale dijelove tijela.

Simptomi

Glavni simptomi trofoblastičnog tumora jesu neredovito krvarenje iz rodnice i izuzetno jake jutarnje mučnine.

Što poduzeti?

Navedeni simptomi neka vas upozore da neodložno odete liječniku. Pretrage obuhvaćaju ultrazvučni pregled i analizu mokraće. Trofoblastični tumor izaziva prekomjerno lučenje hormona HCG iz posteljice. Hormon prelazi u mokraću i lako se otkriva kemijskom analizom. Trofoblastični tumor se odstranjuje istim postupkom koji se primjenjuje kod prekida trudnoće. Kod benignog tumora nije potrebna nikakva daljnja terapija već samo redovite kontrole, u toku slijedeće dvije godine, kako bi se provjerilo da se tumor nije ponovno razvio.

Ako pretrage pokažu da se radi o malignom tumoru, bit će možda potrebno odstranjivanje maternice, a nakon toga, nekoliko mjeseci, uzimanje citostatika (antagonista folne kiseline) kako bi se spriječilo širenje tumora, kao i redovne kontrole (kao kod benignog tumora). Izgledi na potpuno izlječenje su dobri.