Tegobe S Bradavicama

bradavica

Većina tegoba s bradavicama predstavlja manji nadražaj i nije opasna po zdravlje. Međutim, u rijetkim slučajevima poremećaj na bradavicama može biti prvi znak ozbiljne bolesti, pa se tada morate odmah obratiti liječniku.

Iscjedak iz bradavice

Ako se iz bradavice cijedi mala količina bjelkastog ili zelenkastog iscjetka, to je vjerojatno mlijeko, osobito ako se cijedi iz obiju bradavica. Iscjedak koji se javlja u bilo koje doba kod muškarca, te kod žene – osim neposredno prije i nakon porođaja – znak je stanja koje nazivamo galaktorejom.

Kad god zapazite iscjedak tamne boje (obično je tamnocrven zbog krvi), odmah se obratite liječniku. Ovakav iscjedak je vjerojatno posljedica sitnog benignog tumora (tzv. papiloma) u izvodnim kanalima, koji se može odstraniti kratkotrajnom operacijom. Međutim, uzrok može biti i rak dojke. Zapamtite iz koje se bradavice cijedi tekućina, te da li izlazi iz jednog kanala na bradavici ili više njih, jer ćete time pomoći liječniku u dijagnozi. Liječnik će vam pregledati dojke i uzeti uzorak iscjetka iz dojke radi analize. Možda ćete morati i specijalistu na dodatne pretrage kao stoje. npr. mamografija.

Uvlačenje bradavica Bradavice mogu ponekad biti uvučene (uronule). Ovaj se poremećaj često prvi put javlja u pubertetu i obično zahvaća obje bradavice. Poremećaj je bezopasan, iako može otežati dojenje. Međutim, ako zapazite da su vam se bradavice nedavno uvukle, to bi mogao biti znak raka dojke, pa morate odmah otići liječniku.

Ciste ili furunkuli na areoli Areola je smeđi prsten oko bradavice, i sadrži lojne žlijezde (lojnice) koje izlučuju voštanu tvar radi podmazivanja bradavica. Ako se izvodni kanal lojnice začepi, u njemu će se razviti cista (vrećica ispunjena tekućinom). Ako se nakon toga inficira i sama žlijezda, razvit će se furunkul. Ovakva cista ili furunkul je svakako razlog da odete liječniku. Liječenje je općenito isto kao kod cista ili furunkula bilo gdje na koži – vidi lojne ciste i furunkuli.