Retroverzija Maternice

Retroverzija maternice

Maternica je normalno nagnuta prema gore i naprijed, i smještena je neposredno iza mokraćnog mjehura. Međutim, kod otprilike 20% žena maternica je nagnuta prema dolje i straga, te se nalazi blizu rektuma. U tom slučaju govorimo o retroverziji maternice – što nije bolest već prirodno stanje.

Retroverzija u gotovo svim slučajevima ne izaziva nikakve simptome i ne zahtijeva liječenje. Ponekad znade uzrokovati bolove u leđima, osobito u toku menstruacije. Ponekad su bolovi mogući kod snošaja, i to prilikom duboke penetracije penisa.

Ako vam se to dogodi, obratite se liječniku, koji vam može savjetovati promjenu položaja pri snošaju; međutim, ako su bolovi osobito neugodni, uputit će vas ginekologu. Pošto utvrdi da bolovi nisu posljedica nekog drugog oboljenja u zdjelici, ginekolog će možda pokušati privremeno vratiti maternicu u normalan položaj uvođenjem posebnog pesara (pesar je naprava od stakla, metala ili plastičnog materijala, obično u obliku prstena ili zdjelice, koja se koristi i za ispravljanje položaja maternice) u rodnicu. Ako bolovi nestanu, ginekolog će vam vjerojatno savjetovati da se podvrgnete operaciji – tzv. ventrosuspenziji – kojom se maternica trajno postavlja u novi položaj.