Rak Maternice Simptomi I Liječenje

Miom

Rak maternice počinje se razvijati u sluznici (endometriju) maternice, a zatim se širi u stijenku maternice i, ako se ne liječi, na jajovode, jajnike i druge organe.

Simptomi

Kod žena koje su prošle menopauzu javlja se lagano krvarenje iz rodnice, dok se kod žena koje još menstruiraju znade između menstruacija javiti po koja kap krvi (“prljanje”). Moguć je i iscjedak iz rodnice, koji može biti vodenast i svijetlocrven, ali i gust, smeđe boje i neugodna zadaha. Bolest može izazivati povremene bolove nalik na bolove kod menstruacije.

Učestalost

Među svim oblicima raka kod žena, rak maternice je po učestalosti na petom mjestu. Javlja se uglavnom u dobi između 50 i 60 godina kod žena koje nisu imale djece.

Što poduzeti?

Ako imate neredovita krvarenja iz rodnice ili krvarite, iako je od posljednje menstruacije prošlo šest mjeseci, ili vam iz rodnice izlazi neuobičajen iscjedak. morate se čim prije obratiti liječniku. Rak se razvija i širi vrlo polagano pa je stoga mogućnost da će postati smrtonosan mnogo manja nego kod mnogih drugih vrsta raka. Ako se na vrijeme javite liječniku, izgledi na potpuno izlječenje su vrlo dobri. U slučaju sumnje na rak potrebna je dilatacija i kiretaža kao i cervikalni razmaz.

Liječenje

Ako pretrage potvrde postojanje raka maternice, pristupa se odstranjivanju maternice. Ponekad se operativni zahvat kombinira s radioterapijom kako bi se spriječilo daljnje širenje raka. U nekim slučajevima u maternicu se tjedan dana prije operacije uvodi implantat s radijem, te ostavlja u maternici 36 sati, dok se u drugima primjenjuje zračenje izvana nakon operacije. Ponekad se implantat s radijem uvodi u gornji dio rodnice i nakon operacije. U nekim slučajevima rast tumora se uspješno ograničava hormonskom terapijom. Ako se rak otkrije prilično rano, izgledi na izlječenje su izvrsni i 80% operiranih žena se potpuno izliječi.