Rak Jajnika

rak jajnika

Razvitkom abnormalnog tkiva u jajniku stvara se maligni tumor, tj. rak jajnika. Ne zna se što uzrokuje rak jajnika, iako se ta bolest u nekim slučajevima razvija iz dugotrajne ciste jajnika. Rak jajnika je vrlo teško otkriti u početnim stadijima. Naime, jajnici se nalaze duboko u trbušnoj šupljini pa se eventualna oteklina često ne zamjećuje sve dok bolest nije uznapredovala. Tek se tada mogu javiti simptomi kao što su bolovi u donjem trbuhu i gubitak težine, a bolesnica se općenito loše osjeća. Ponekad tumor izlučuje tekućinu zbog koje otiče cijeli trbuh (to se stanje zove ascites). Ako se rano ne otkrije i odmah ne liječi, rak se širi (metastazira), pa za nekoliko mjeseci može uslijediti smrt.

Učestalost

Istraživanja su pokazala, da je rak jajnika rijetka bolest, osobito kod žena ispod četrdesete, i uzrok je smrti samo u 1 slučaju na 6000 bolesnica.

Što poduzeti?

Svaka žena koja zamijeti bilo koji od opisanih simptoma mora se odmah obratiti liječniku. Ako se posumnja na rak, bit će potreban kratak boravak u bolnici gdje će ginekolog obaviti sve detaljne pretrage, eventualno uz laparoskopiju. Potvrde li pretrage da se radi o raku, oboljeli jajnik mora se odstraniti kirurškim putem, kao i, ako se bolest proširila, što je više moguće kanceroznog tkiva. U mnogim slučajevima istovremeno se odstranjuje i drugi jajnik i maternica kako bi se spriječio razvoj naknadnih tumora.

Ponovna pojava bolesti sprečava se radioterapijom ili citostaticima (lijekovima protiv raka), a istim se sredstvima sprečava i njeno napredovanje (ako se već proširila). Ako tumor izlučuje tekućinu, liječnik će je povremeno izvlačiti iglom i štrcaljkom – postupak je brz i bezbolan, i zove separacenteza. Iako ponekad potpuno izlječenje nije moguće, terapija će omogućiti barem nekoliko godina prilično normalnog života.