Rak Grlića Maternice Učestalost I Liječenje

Rak grlića maternice

Ovaj se oblik raka najčešće javlja u žena koje već nekoliko godina imaju određeni oblik cervikalne displazije, a nisu se zbog toga liječile. Rak grlića maternice popraćen je dvama glavnim simptomima. Prvi je vodenast, sukrvav iscjedak, koji znade biti vrlo obilan i neugodna mirisa. Drugi glavni simptom je krvarenje iz rodnice u razdoblju između menstruacija, nakon menopauze ili nakon snošaja. U uznapredovalim stadijima bolesti javlja se i tupa bol u leđima, te općenito loše zdravstveno stanje.

Učestalost

Iako je ovo jedan od najčešćih oblika raka kod žena, rak grlića maternice nije česta bolest, i zbog nje se liječi samo 1 na 80 žena. Bolest se najčešće javlja kod žena koje su prešle četrdesetu.

Opasnosti

Neliječeni rak grlića maternice može se proširiti na obližnje organe i, s vremenom, biti smrtonosan. Međutim, ako se rano otkrije i liječi, ovaj se oblik raka može uspješno i potpuno izliječiti (što nije slučaj kod većine ostalih vrsta raka).

Što poduzeti?

Redovito odlazite liječniku na pregled rodnice i uzimanje cervikalnog razmaza. Time ćete liječniku omogućiti da rano otkrije oblike cervikalne displazije koji bi mogli izazvati razvitak raka grlića maternice. U tom se slučaju poduzima liječenje displazije kako bi se umanjila opasnost od mogućeg raka.

Svaka žena koja zamjećuje navedene simptome mora otići liječniku. U mnogim slučajevima simptomi mogu biti posljedica razmjerno manjeg oboljenja, kao što su cervikalni polipi, ali nije uputno ništa riskirati. Ako liječnik posumnja na rak, uputit će vas ginekologu na pregled, cervikalni razmaz i biopsiju grlića maternice kojima se utvrđuje prisutnost raka.

Liječenje

Rak grlića maternice liječi se odstranjivanjem grlića s cijelom maternicom, jajnicima i jajovodima i/ili radioterapijom. U radioterapiji se obično primjenjuju kapsule radija koje se stavljaju uz tvorevinu u dva ili tri navrata po 18 do 36 sati, i to obično prije operacije. Može se primijeniti i zračenje (izvana) donjeg dijela trbuha.

Izbor liječenja donosi se nakon iscrpnog razgovora s pacijenticom. Ako se rak nije proširio izvan maternice, izgledi na potpuno izlječenje su vrlo veliki – mnogo veći nego kod većine drugih oblika raka. Međutim, uslijed liječenja pacijentica neće moći roditi jer će jajnici zbog radioterapije prestati raditi, čak i kad spolni organi nisu odstranjeni. Kod mlađih žena liječenje može izazvati neke simptome menopauze, koje će eventualno trebati liječiti (vidi menopauza). Nakon liječenja raka potrebne su redovite kontrole i pregledi u toku slijedećih pet godina (otprilike).