Rak Dojke Simptomi I Liječenje

rak dojke

Nije jasno zašto se u dojkama znade razviti maligni tumor. Isprva je tumor ograničen na dojku, a pošto dosegne promjer od oko 25 mm, počinje se obično širiti (metastazirati) krvotokom i limfnim sustavom u druge dijelove tijela. U oko 10% slučajeva bolest zahvaća obje dojke.

Simptomi

U dojci se razvija kvrga – koja može (ali ne mora) biti bolna – i to najčešće u gornjem, vanjskom dijelu. Kvrga se obično može osjetiti pod rukom, ali se rijetko zamjećuje okom kao vidljiva izbočina. Ponekad se koža iznad kvrge nabora. Iz bradavice se u nekim slučajevima izlučuje iscjedak tamne boje, a bradavica se može i uvući (vidi Tegobe s bradavicama).

Učestalost

Rak dojke je jedan od najčešćih oblika raka kod žena. i javlja se kod otprilike 5% žena. U Hrvatskoj se nalazi otprilike u 31,5 na 100 000 žena. Godišnje se u RH otkrije od 688 do 844 bolesnice, od toga ih je relativno najmanje iz Dalmacije. Najčešći je kod žena četrdesetih i pedesetih godina, i nešto učestaliji kod žena bez djece, žena s tom bolesti u obiteljskoj anamnezi kao i žena s kasnom menopauzom.

Opasnosti

Ako se rak dojke dijagnosticira rano, izgledi na izlječenje su dobri. Ako se rak ne liječi, ili se s liječenjem počne prekasno, bolest je smrtonosna.

Što poduzeti?

Ako svakog mjeseca pregledate dojke, moći ćete rano otkriti svaku novu kvrgu ili promjenu na već postojećoj kvrgi. Za žene koje su prešle pedesetu i žene s nedvojbenim rakom dojke u obiteljskoj anamnezi, u nekim dijelovima Velike Britanije vrše se redovita, kontrolna rendgenska snimanja radi pravodobnog otkrivanja bolesti (takvi pregledi su se počeli vršiti i u nas). Pitajte liječnika za informacije o kontrolnim pregledima, kao i u vezi s termografijom. Ako u dojki zapazite bilo kakvu kvrgu makar bila i bezbolna odmah otiđite liječniku. Liječnik će provjeriti radi li se zaista o kvrgi, pa vas uputiti specijalistu koji će ustanoviti je li kvrga posljedica raka na dojci ili nekog drugog oboljenja ili poremećaja. Pri tom ćete vjerojatno morati i na mamografiju ili biopsiju (uzimanje uzorka iz tkiva kvrge radi pretraga).

Liječenje

U većini slučajeva odstranjuje se cijela dojka, ponekad zajedno s limfnim žlijezdama u pazuhu do dojke. Neki kirurzi odstranjuju samo dio dojke pa zatim usađuju silikonsku protezu (umjetnu dojku) radi zamjene odstranjenog tkiva. Time se postiže očuvanje oblika dojke. Uz operaciju primjenjuje se i radioterapija, kao i citostatici. Trajanje boravka u bolnici znatno se razlikuje od slučaja do slučaja. Naravno, gubitak dojke je mučan za svaku ženu. Međutim, svaka žena koja se mora podvrgnuti ovakvoj operaciji može svakako računati na potpuno razumijevanje prijatelja i bolničkog osoblja. U stvari, možda će se i iznenaditi kad sazna koliko je žena prošlo istu operaciju, iako ne bi nikada posumnjala da im nedostaje dojka – zato što se proteza (lažna ili umjetna dojka) može potpuno prilagoditi obliku druge dojke pa se razlika ne može zamijetiti (u grudnjaku) ni okom ni dodirom. Većina operiranih žena brzo se miri s promjenom, osobito pošto ustanove da problem nije tako značajan kao što su očekivale.

Dugoročni izgledi

Ako se tumor rano odstrani, može se očekivati potpuno izlječenje ili mnogo godina bez zdravstvenih tegoba. Nakon zahvata i terapije potrebna je redovita kontrola, svake godine ili svakih šest mjeseci, iako se u nekim slučajevima i s time može prekinuti nakon nekoliko godina. Ako se rak ponovno razvije, može ga se godinama držati pod kontrolom lijekovima, radioterapijom. a eventualno i ponovnim operativnim zahvatom.

Kao i kod mnogih drugih vrsta raka, psihički stav je bitan u liječenju raka dojke. Iako razlozi nisu posve jasni, žena koja pozitivno gleda na svoju bolest i koja se odlučno bori protiv nje ima bolje izglede na izlječenje.