Pruritus Vulvae Simptomi I Liječenje

Pruritus vulvae

Svrbež stidnice je obično posljedica prepoznatljivog poremećaja, kao što je infekcija, alergija ili opće kožno oboljenje. Ako takvih uzroka nema, svrbež se zove pruritus vulvae. Čini se da je kod mladih žena ovo stanje povezano s tjeskobom ili emotivnim problemima kao što je poremećena spolna veza. Pruritus vulvae se javlja i kod starijih žena, vjerojatno zbog poremećenog izlučivanja spolnih hormona, osobito zbog pada razine estrogena. To se najčešće događa u postmenopauzi. Vidi menopauzu.

Simptomi

Ako imate pruritus vulvae, genitalno područje je vrlo osjetljivo, lako se nadraži i intenzivno svrbi. Stidnica može biti bolna i suha. osobito u toku snošaja, a može se javiti rijedak bijeli iscjedak. Starije žene ponekad teže kontroliraju mokrenje.

Učestalost

Tegoba je česta, osobito kod žena koje su prešle 45. godinu. Nije neposredno opasna, iako se na nadraženoj površini mogu razviti bijele mrlje abnormalne kože (leukoplakija). U tom slučaju, postoji neznatno veća opasnost od raka stidnice.

Liječenje

Samopomoć: nemojte češati svrbljivo mjesto jer ćete time samo povećati nadražaj i eventualne bolove. Perite svrbljivo mjesto vodom i običnim sapunom jednom dnevno, i namažite ga mašću za ublažavanje svrbeža. Nemojte upotrebljavati talk, vaginalne dezodoranse ili irigaciona sredstva, jer ćete time samo pojačati nadražaj. Pri snošaju koristite posebnu mast za podmazivanje rodnice. Nosite pamučno rublje i izbjegavajte najlonske hulahupke. Ako se stanje ne poboljša nakon dva tjedna, otiđite liječniku.

Stručna pomoć: liječnik će vas pregledati i vjerojatno propisati kortikosteroidnu ili hormonsku kremu za ublažavanje nadražaja. Ako se razvila leukoplakija, morat ćete u bolnicu na operativno odstranjivanje zahvaćenih mjesta.