Prolaps Maternice Ili Rodnice Simptomi I Liječenje

Prolaps maternice ili rodnice

Maternica, rodnica i ostali organi u donjem dijelu trbušne šupljine učvršćeni su jakim mišićima i ligamentima dna (baze) trbušne šupljine. Ti su mišići poznati kao mišići dna zdjelice. Ako mišići i ligamenti oslabe, dolazi do prolapsa ili ispada maternice ili rodnice.

Istezanje ili olabavljenje mišića često je posljedica porođaja, kao i posljedica procesa starenja. Mišići i ligamenti u tom slučaju više ne drže maternicu čvrsto na mjestu pa maternica, spuštajući se, izaziva i spuštanje rodnice. Spuštanje uzrokuje prolaps (ispad) – tj. izbočenje prednje ili stražnje stijenke rodnice. U rjeđim slučajevima maternica se može spustiti do te mjere da ispada iz rodnice. To je tzv. potpuni prolaps. (Isti poremećaj može izazvati i sfinkter-inkontinenciju)

Simptomi

U rodnici se razvija kvrga ili izbočina. koja može stršiti i van. Poremećaj izaziva osjećaj težine i nelagode, kao i bolove u leđima, osobito potkraj dana, nakon dizanja tereta ili nakon naprezanja. U nekim slučajevima javljaju se simptomi tzv. sfinkter-inkontinencije, iako je ponekad rezultat ispada posve suprotan, tj. mokrenje je otežano. Ako je došlo do spuštanja stražnje stijenke rodnice, može biti otežano pražnjenje stolice, a naprezanje još više pogoršava stanje.

Učestalost

Slučajevi nevelikog ispada su česti, osobito u toku prvih nekoliko mjeseci nakon porođaja kao i u starijim godinama. Svake se godine liječniku zbog te tegobe javlja 1 na 250 žena.

Opasnosti

Prolaps može biti neugodan i izazivati smetnje, iako općenito nije opasan po zdravlje – ako se poduzmu odgovarajuće mjere. Izbočenje velikog dijela rodnice ili maternice može izazvati rane. ćireve (ulceraciju) i infekciju.

Što poduzeti?

Prolaps se može lako izbjeći vježbama, nakon porođaja, za pojačanje mišića dna zdjelice. Ako mislite da imate prolaps, otiđite liječniku koji će potvrditi dijagnozu i, vjerojatno, isključiti mogućnost da se u vašem slučaju radi o nekom ozbiljnijem oboljenju.

Liječenje

Liječnik će vam vjerojatno preporučiti mjere samopomoći radi rješenja tegobe; kirurški zahvat je potreban vrlo rijetko. Počnite s mjerama samopomoći tako da pređete na dijetu za mršavljenje – ako ste predebeli. Jedite hranu u kojoj ima mnogo biljnih vlakana kako biste mogli izbacivati stolicu bez naprezanja. Mišiće dna zdjelice možete ojačati redovitom vježbom (mišići dna zdjelice su oni mišići koje koristite kad želite prekinuti mokrenje usred mlaza). Vježbajte mišiće nekoliko minuta svakog dana (vježbe se preporučuju i nakon porođaja).