Premenstrualna Napetost (PMS) Simptomi

Svakog mjeseca razne žlijezde u tijelu ispuštaju hormone u krvotok. Dva glavna spolna hormona su estrogen i progesteron. Oba se stvaraju u jajnicima, te upravljaju raznim  fizičkim promjenama u tijelu, npr. promjenama samog menstrualnog ciklusa (vidi menstruacija i menopauza) i drugim s time povezanim promjenama kao što su povećana osjetljivost dojki. Osim toga, mjesečni ciklus hormonskih promjena može utjecati i na raspoloženje, te dovesti do nekih psihičkih ili emotivnih promjena. Ovaj splet fizičkih i emotivnih promjena koje se javljaju kod većine žena prije menstruacije nazivamo premenstrualnom napetošću.

Simptomi

Raspoloženje se obično mijenja u smislu pojačane razdražljivosti, agresivnosti, a ponekad i depresije. Fizičke promjene obuhvaćaju malu promjenu težine (zbog zadržavanja tekućine), neznatno povećane i osjetljive dojke, nadut trbuh, bolove u donjem dijelu trbušne šupljine i otekle gležnjeve. Jačina simptoma se izuzetno razlikuje od slučaja do slučaja. Obično su nezamjetljivi, ili toliko umjereni da ne izazivaju tegobe. Ponekad, međutim, simptomi mogu biti tako izraziti da negativno utječu na međuljudske odnose i radni učinak. Izrazita premenstrualna depresija se češće javlja kod žena koje su inače sklone depresiji.

Što poduzeti?

Ako vas muči izrazita premenstrualna napetost, ne bi bilo naodmet da porazgovarate s bliskom osobom koja će imati razumijevanja za vaš problem. Nastojte u toku “kritičnih” dana izbjegavati situacije koje bi vas mogle izložiti napetosti ili razdražiti. Pazite na tjelesnu težinu kako biste izbjegli zadržavanje (retenciju) tekućine. Ako vas simptomi i dalje muče, ili ako su jaki, posavjetujte se s liječnikom. Liječnik će vam možda propisati hormone kako bi ublažio simptome promjenom prirodne hormonske ravnoteže.

U tu se svrhu najčešće primjenjuju preparati, kao stoje kontracepcijska estrogensko-progesto-genska pilula, ili samo progestogen – koji se uzima u obliku tableta ili vaginalnih supozitorija (pesara) u toku 10 dana prije menstruacije. Ako je u vašem slučaju zadržavanje tekućine problem, liječnik će vam prepisati diuretik. Ako se time ne ublaže psihološki simptomi, liječnik će vam možda prepisati analgetik (sredstvo protiv bolova) ili sredstvo za umirenje; lijekove ćete uzimati u toku dana kad je tegoba najteža.