Neplodnost Liječenje

Neplodnost

Nakon godine dana spolnog snošaja bez kontracepcije, kod 10% parova neće doći do začeća. Uzroci neplodnosti ili male plodnosti su mnogobrojni; ovdje ćemo se pozabaviti samo najčešćima, kao što su poremećaji u stvaranju jajašca ili sjemena, strukturalne abnormalnosti spolnih organa i psihološki faktori (npr. stres i tjeskoba).

Ako namjeravate imati bebu, morate poznavati neke osnovne stvari o spolnom životu. Morate ustanoviti koji su vam najplodniji dani i paziti na to da način života vašeg partnera ne izaziva smanjenu “proizvodnju” sjemena.

Liječenje

Ako niste začeli nakon 12 mjeseci, morali biste oboje otići liječniku. Liječnik će prije svega utvrditi da li je snošaj dovoljno redovit i ispravno tempiran, kao i eventualne psihološke ili seksualne tegobe kao što je djelo­mična ili povremena impotencija, koja sama po sebi zahtijeva liječenje. Ako liječnik ustanovi neko stanje ili tegobu koja se dade ispraviti, savjetovat će vam terapiju i reći vam da se i dalje trudite u toku slijedećih nekoliko mjeseci. Ako i nakon toga ne dođe do začeća, vjerojatno će vas uputiti na posebnu kliniku radi dodatnih pretraga.

Što se tiče muškog partnera, vrši se najprije mikroskopski pregled sjemena kako bi se provjerilo sadrži li dovoljan broj zdravih spermija. Broj spermija (spermatozoida) može biti malen iz niz razloga – u koje ubrajamo i emotivni stres, prenaporan posao i umor, pretjerano uživanje alkohola i povišenu temperaturu u mošnjama (npr. zbog varikokele).

Nekoliko dana suzdržavanja od spolnog snošaja prije ovulacije pridonijet će povećanju broja spermija. U nekim se slučajevima broj spermija može povećati lijekovima ili hormonima. Ponekad se sperma koncentrira centrifugom, a zatim uvodi u maternicu partnerice (umjetno osjemenjivanje). Ako u sjemenu nema spermija, biopsijom tkiva sjemenika se utvrđuje dolazi li uopće do stvaranja sperme. U tom se slučaju može pristupiti kirurškom otčepljenju sjemenovoda, iako se malo što može poduzeti ako je broj spermija malen ili ako su abnormalni.

Kod žena se najprije provjerava da li se ovulacija događa normalno (ako imate neredovite menstruacije, možda nešto nije u redu ni s ovulacijom). Ako ovulacija nije u redu, ženama kod kojih se ne razvija jajašce može se u 50% slučajeva pomoći hormonskim injekcijama ili tzv. lijekovima za poboljšanje plodnosti. Lijekovi se moraju uzimati točno prema uputama kako bi se izbjegla višestruka trudnoća.

Začepljenje jajovoda (koje je možda posljedica ranije zdjelične infekcije) može se otkriti raznim metodama – npr. laparoskopijom ili insuflacijom. U nekim se slučajevima abnormalnost jajovoda može ispraviti operativnim zahvatom. U najnovije vrijeme primjenjuje se metoda kojom se zrelo jajašce odstranjuje iz jajnika, oplođuje spermom partnera, a zatim usađuje u maternicu.