Miom Simptomi I Liječenje

Miom

Miom je benigni tumor maternice (uterusa). Tumori (obično ih ima više) se razvijaju u mišićnoj stijenki maternice, ili s njene unutarnje ili vanjske strane (u kojem su slučaju pričvršćeni na stijenku peteljkom tkiva). Veličina i brzina razvitka mioma znatno se razlikuju od slučaja do slučaja. Nekim miomima treba mnogo godina da dosegnu veličinu zrna graška, dok se drugi razviju do promjera od 75 mm – pa i više – za samo nekoliko godina.

Simptomi

U većini slučajeva nema simptoma, osobito oko su miomi maleni. No moguće su i obilne, produljene i – ponekad – mučne menstruacije. Velik miom se obično može napipati kao tvrda, bezbolna kvrga u donjem dijelu trbušne šupljine. Ako pritiskuje na mokraćni mjehur, tumor može otežati mokrenje. Ponekad tumor može uzrokovati i bolove za vrijeme snošaja.

Učestalost

Miomi se otprilike javljaju kod 20% žena iznad tridesete. Najčešći su u dobnoj skupini od 35 do 45 godina.

Opasnosti

U nekim slučajevima može doći do izvijanja (torzije) mioma koji je pričvršćen na maternicu peteljkom, pa tumor više neće biti opskrbljen krvlju ili se može početi sušiti. U tom slučaju mogući su iznenadni jaki bolovi u donjem trbuhu. Ovakvo stanje obično zahtijeva hitno odstranjenje mioma. Miom može narasti do veličine koja sprečava začeće, a u nekim se slučajevima počinje naglo razvijati za vrijeme trudnoće, izazivajući bolove, pobačaj, ili smetnje prilikom porođaja. Ako zapazite navedene simptome, otiđite liječniku na pregled. Ponekad se miomi, koji inače ne izazivaju nikakve simptome, mogu otkriti prilikom rutinskog pregleda radi planiranja obitelji ili slično.

Liječenje

Mali miomi, koji ne izazivaju nikakve simptome, ne zahtijevaju liječenje. Morat ćete samo odlaziti liječniku na kontrolu, svakih 6 do 12 mjeseci, kako bi on provjerio da tumori ne postaju preveliki. Kod žena koje su prešle 45 godina tumori se često smanjuju ili potpuno nestaju. Ako zbog mioma imate duge i pojačane menstruacije, ili ako zbog veličine sprečavaju začeće, liječnik će vas uputiti ginekologu. Ginekolog će vas vjerojatno uputiti u bolnicu na detaljni pregled, te dilataciju i kiretažu, kako bi se potvrdila prisutnost mioma odnosno isključilo postojanje nekog drugog oboljenja sluznice maternice. Miomi koji stvaraju smetnje odstranjuju se kirurškim putem. Ako ne namjeravate imati djecu, vjerojatno će vam savjetovati odstranjenje cijele maternice. Ako pak želite imati djece, miomi se često mogu odstraniti ne oštećujući maternicu.