Menoragija Učestalost I Liječenje

Menoragija

Menoragije su neobično obilne menstruacije, tj. menstruacije koje traju dulje od sedam dana, kod kojih dolazi do izbacivanja velikih ugrušaka krvi ili vrlo jakog krvarenja. Uzrok menoragije je često poremećaj hormona koji upravljaju menstrualnim ciklusom. Menoragija može biti i posljedica bolesti kao što su miom, endometrioza ili zdjelična infekcija. Menoragiju može izazvati i intrauterino kontracepcijsko sredstvo, npr. spirala.

Učestalost

Menoragija je česta tegoba, i pogađa redovito ili povremeno (prema procjenama) 5 do 10% žena. Osobito je česta kod žena koje se bliže menopauzi.

Osim nelagode, menoragija može biti i pojačana, a i opasna; naime, redovito jako menstrualno krvarenje može dovesti do sideropenične anemije zbog redovitog gubitka krvi, pa zato u tom slučaju pazite da vam u ishrani bude dovoljno željeza.

Što poduzeti?

Ako već neko vrijeme imate obilne menstruacije, posavjetujte se s liječnikom. Za jednu jedinu neuobičajeno obilnu menstruaciju primijenite niže preporučene mjere samopomoći. Međutim, ako je i ta jedna obilna menstruacija izuzetno zakasnila, a moguće je da ste u drugom stanju, možda se radi o spontanom pobačaju. U tom slučaju odmah otiđite liječniku.

Liječnik će vas pregledati, ispitati jačinu krvarenja i provjeriti eventualnu abnormal­nost maternice. Bit će možda potrebna i krvna slika kako bi se ustanovilo jeste li zbog menoragije postali anemični.

Liječenje

Samopomoć: ako imate jednom neobično tešku menstruaciju, a sigurni ste da niste u drugom stanju, legnite i uzmite plivalgin (ako osjećate bolove). Ako krvarenje ne popusti za 24 sata, pozovite liječnika. Stručna pomoć: ako pregledom ne pronađe nikakvu abnormalnost maternice, liječnik će vam vjerojatno dati kontracepcijsku estrogensko-progestogensku pilulu radi smanjenja krvarenja. Ako već uzimate pilule, ili ako se u vašem slučaju ne bi mogle primijeniti, liječnik će vam propisati neki drugi lijek s istim djelovanjem. U slučaju da nosite spiralu, liječnik će vam vjerojatno savjetovati da primijenite neku drugu metodu kontracepcije. Napokon, ako krvne pretrage pokažu da ste anemični, morat ćete uzimati tablete željeza. Ako se stanje liječenjem ne poboljša za nekoliko mjeseci, liječnik će vas vjerojatno uputiti na dilataciju i kiretažu, čime se provjerava nije li uzrok menoragije neka bolest. Tegoba ponekad nestaje i tim zahvatom, čak i kad pretragom nije otkriven nikakav poremećaj. U krajnjem slučaju, ako se menoragija i dalje javlja unatoč svim navedenim mjerama, možda će jedino rješenje biti odstranjivanje maternice.