Kvrge U Dojkama Simptomi I Liječenje

Kvrge u dojkama

Neke žene imaju po prirodi “kvrgave” dojke, što je posljedica sastava tkiva i obično nije razlog za zabrinutost. Ako se u dojki razvije nova kvrga ona je vjerojatno nastala zbog jednog od mogućih pet uzroka. Prvi je uzrok cista, vrećica vezivnog tkiva ispunjena tekućinom. Drugi je uzrok infekcija, iako je u tom slučaju kvrga popraćena i drugim simptomima (vidi mastitis, za dodatne informacije o simptomima i liječenju). Treći uzrok razvitka kvrge u dojci je fibroadenoza, tj. zadebljanje žljezdanog tkiva u kojem se stvara mlijeko. Četvrti uzrok je benigni tumor. Ni jedan od ovih uzroka nije opasan po zdravlje. Napokon, peti (mogući) uzrok je maligni tumor (rak).

Simptomi

Nova kvrga u dojci ne mora izazivati nikakve smetnje, pa je možda nećete ni zapaziti sve dok ne pregledate dojke. Međutim, ponekad kvrga može biti donekle osjetljiva na dodir (ili čak bolna), i to često neposredno prije menstruacije.

Što poduzeti?

Redovito pregledajte dojke svaki mjesec tako da brzo možete otkriti novu kvrgu. Kako biste se lakše podsjetili na tu obavezu, odredite sebi posebno vrijeme – npr. kad god otvorite novu kutiju kontracepcijskih pilula. Ako u dojki otkrijete kvrgu, bila ona bolna ili ne, otiđite odmah liječniku (istog dana ili sutradan). Liječniku otiđite i ako zapazite bilo kakvu promjenu na kvrgi koju ste oduvijek imali – npr. ako postane bolna, tvrda ili veća. Liječnik će vas pregledati i vrlo vjerojatno uputiti specijalistu. Ovisno o rezultatima pregleda, specijalist će vas uputiti na dijagnostičke pretrage kako bi se utvrdilo postojanje bolesti i njenog uzroka, npr. na mamografiju, iermografiju i biopsija.

Liječenje

Liječenje ovisi o prirodi kvrge. Ako se radi o cisti, liječnik će iglom i štrcaljkom izvući tekućinu. Postupak je jednostavan (možda neće biti potrebna ni lokalna anestezija) i njime se problem obično rješava. No, morat ćete oko dvije godine redovito dolaziti na kontrolu, jer se kvrga (cista) može ponovno razviti.

Ako je kvrga posljedica zadebljanja žlijezdanog tkiva dojki (fibroadenoze), liječenje nije bitno. Doduše, ako je kvrga osjetljiva na dodir ili bolna, liječnik će vam eventualno propisati tablete sa spolnim hormonima (npr. kontracepcijsku pilulu) ili lijekove koji utječu na hormonsku ravnotežu. Osim toga. liječnik će vam vjerojatno preporučiti da nosite čvrst grudnjak.

Ako dijagnostičke pretrage pokažu da je riječ o tumoru, morat ćete otići u bolnicu na operaciju, tj. odstranjenje tumora. Vrsta operacije zavisi o prirodi tumora. Ako se radi o benignom tumoru, obično je dovoljno ukloniti sam tumor, a boravak u bolnici ne traje dulje od nekoliko dana. Nakon operacije morat ćete otprilike dvije godine redovito odlaziti na kontrolu. Što se tiče liječenja malignog tumora, vidi rak dojke.