Iritabilan Mokraćni Mjehur

Iritabilan mokraćni mjehur

Iritabilan (razdražljiv) mokraćni mjehur se nekontrolirano steže. Odjednom ćete osjetiti potrebu da mokrite, i često ćete ispustiti malu količinu mokraće prije dolaska u nužnik (ova se tegoba zove »nagonska inkontinencija«). Ponekad ćete morati naglo ustajati i noću radi mokrenja.

Nije poznato zašto neke osobe pate od razdražljivosti mokraćnog mjehura, iako je ovo stanje ponekad vezano sa sfinkter inkontinencijom, ispadom maternice ili rodnice, ili infekcijom urinarnog trakta. Stanje je neugodno, često, a ponekad i mučno, iako nije općenito opasno po zdravlje.

Što poduzeti?

Otiđite liječniku: on će vas pregledati i uzeti uzorak mokraće (iz “srednjeg mlaza” – za pojedinosti vidi cistitis kod žena). Mokraća se analizira radi određivanja eventualne infekcije urinarnog trakta. Liječnik će vas možda uputiti i na posebno rendgensko snimanje mokraćnog mjehura koje se vrši prilikom mokrenja (mikcioni cistogram), kao i na vizualni pregled unutrašnjosti mokraćnog mjehura (cistoskopija).

Ako imate iritabilan mokraćni mjehur, liječnik će vam savjetovati da čim dulje zadržavate mokraću kako biste ojačali mišiće mokraćnog mjehura. Uz to se ponekad daju i lijekovi za opuštanje mišića mokraćnog mjehura ili “prigušivanje” živaca koji upravljaju stezanjem mjehura.

Ako ni jedna od navedenih mjera ne poboljša stanje, bilo bi možda uputno da se u bolnici podvrgnete kratkoj operaciji, tj. istezanju mokraćne cijevi. Postupak će možda trebati ponoviti ako se prvim zahvatom ne postigne značajno poboljšanje.