Gubitak Spolne Želje Kod Žena Liječenje

Gubitak spolne želje kod žena

Dražica (klitoris), unutarnje spolne usne i sluznica rodnice kod seksualno uzbuđene žene natope se krvlju; proces je isti kao i kod muškarca, gdje zbog jače prokrvljenosti dolazi do nabreknuća (erekcije) uda (penisa). Međutim, tjelesne promjene kod žene nisu toliko očite koliko kod muškarca, pa se često zanemaraju ili pogrešno smatraju nebitnima za ženin užitak u spolnom snošaju.

Muški spolni hormon, testosteron, vjerojatno igra određenu ulogu u održavanju seksualne želje (koja se ponekad zove libido) kod obaju spolova. Kod žena, nadbubrežne žlijezde i jajnici stvaraju male količine testosterona. Pad razine testosterona u odnosu na razine ženskih spolnih hormona, estrogena i progesterona, može biti jedan od faktora koji pridonose smanjenju seksualnog interesa.

Ako gubite želju za spolnim snošajem u abnormalnoj mjeri, razlog je (u dugoročnom smislu) vjerojatno prije psihološke nego fizičke prirode. (Nemojte pogrešno zamjenjivati gubitak želje s teškoćama u uzbuđivanju, jer su to dvije različite stvari – vidi Seksualni problemi).

Gubitak želje ponekad počinje kao fizički problem. Mnoge su žene zainteresiranije za spolni snošaj, i više u njemu uživaju, krajem trećeg i početkom četvrtog desetljeća života, nakon čega želja postepeno opada. Kod mnogih žena javlja se određeni pad interesa za spolnim životom nakon nekog značajnog događaja, npr. bolnog gubitka nevinosti, porođaja ili ginekološke operacije. Žena kojoj su operativno odstranjeni jajnici i nadbubrežne žlijezde (zbog liječenja raka, na primjer) može izgubiti želju budući da su operacijom odstranjeni svi izvori testosterona. Neki lijekovi mogu također smanjiti seksualnu želju, osobito alkohol i tablete za spavanje zbog depresivnog djelovanja na centralni živčani sistem. I kortikosteroidi mogu negativno utjecati na seksualni interes jer suzbijaju stimulativno djelovanje testosterona.

Slično djelovanje nalazimo i kod lijekova koji sadrže estrogen kao što su kontracepcijske pilule ili supstituciona terapija hormonima kod menopauze. Iako gubitak spolne želje može biti izravna posljedica nekog fizičkog problema, psihološke tegobe ga mogu podržavati i pogoršati. Žene obično gube spolnu želju (barem donekle) nakon stresa. I problemi koji se javljaju između žene i njenog spolnog partnera mogu često izazvati gubitak spolne želje, iako on može biti popraćen odgovarajućim povećanjem spolnog zanimanja za druge osobe, što će izazvati dodatne sukobe. Napokon, svaka kronična ili bolna bolest može uzrokovati osjećaj opće potištenosti i gubitak zanimanja za spolni život.

Što poduzeti?

Ako vas gubitak seksualnog interesa zabrinjava ili vam stvara teškoće sa spolnim partnerom, pročitajte pažljivo savjete koje smo niže naveli u odlomku “Samopomoć”. Ako se problem time ne riješi, posavjetujte se s liječnikom, koji će vas pregledati i eventualno uputiti specijalistu, vjerojatno psihijatru.
Ako vas spolni život nije nikada posebno zanimao, pa ste vi kao i vaš partner zadovoljni sa stanjem stvari, vi zapravo nemate problema. Nema nikakvih dokaza koji bi ukazivali na to da je razmjerno ograničeni spolni život na bilo koji način nezdrav.

Liječenje

Samopomoć: ako sumnjate na određeni razlog zbog kojeg ste izgubili libido, nastojte sami riješiti problem. Pokušajte npr. smanjiti količinu alkohola ili tableta za spavanje. Ne bi bilo na odmet i otvoreno porazgovarati s partnerom. Iako time možda nećete pronaći osnovni uzrok problema, razgovor može predstavljati prvi korak na putu prema traženju stručne pomoći i savjeta.

Stručna pomoć:
liječnik će možda smatrati da se morate liječiti zbog nekog sistemskog, fizičkog oboljenja. Ženi čija se hormonska ravnoteža poremetila zato što je prošla menopauzu ili zbog odstranjivanja nekih spolnih organa (npr. zbog raka) može se pomoći davanjem testosterona u obliku tableta ili kapsula usađenih (implantiranih) u bedro.