Erozija Grlića Maternice Učestalost I Liječenje

Erozija grlića maternice

Sluznica koja oblaže kanal grlića maternice (cerviksa) sastoji se od osjetljivog crvenog tkiva, tzv. cilindričnog epitela, koje izlučuje sluz. Pri ušću grlića sluznica prelazi u čvršće, svijetlocrveno tkivo, tzv. pločasti epitel, koji prekriva vanjski dio grlića i oblaže rodnicu. Erozija grlića maternice nastaje kad se cilindrični epitel proširi na dio tzv. egzocerviksa (vanjskog dijela grlića), gdje obično izlučuje malu količinu sluzi, a može i krvariti za vrijeme snošaja.

Ovo stanje nije bolest i nije opasno. Ne bi se čak moglo reći ni da se radi o eroziji u pravom smislu riječi, budući da zahvaćena površina nije oštećena trenjem. Međutim, epitel je vrlo osjetljiv pa je stoga, ako se proširi izvan ušća grlića, podložan infekciji, te u izrazitijim slučajevima – pri čemu se javlja i jači iscjedak – može zahtijevati liječenje.

Učestalost

Neke su žene po prirodi sklone eroziji grlića maternice. Kod drugih se stanje javlja u toku trudnoće ili nakon porođaja, ili pri uzimanju estrogensko-progestogenskih kontracepcijskih pilula. Stupanj razvitka ovog stanja znatno se razlikuje od slučaja do slučaja.

Što poduzeti?

Ako redovito odlazite na pregled rodnice i uzimanje cervikalnog razmaza, čime se na vrijeme otkriva svaki eventualni ozbiljniji problem, ne morate ništa drugo poduzimati. Ako je, međutim, iscjedak tako obilan da morate mijenjati gaćice češće nego dva puta dnevno, obratite se liječniku. Učinite to i u slučaju krvarenja nakon snošaja. Liječnik će pregledom ustanoviti imate li eroziju grlića maternice, a zatim uzeti cervikalni razmaz kako bi utvrdio ne radi li se i o cervikalnoj displaziji. Liječnik će možda uzeti i bris iz gornjeg dijela rodnice kako bi provjerio je li se razvila infekcija.

Liječenje

Prošireni cilindrični epitel može se uništiti kauterizacijom kako bi se pločastom epitelu omogućilo da se razvije na zahvaćenoj površini. Kauterizacija je bezbolna i često se obavlja ambulantno ili uz jednodnevni boravak u bolnici. Dva do tri tjedna nakon zahvata vjerojatno ćete iz rodnice imati obilan i vodenast iscjedak koji je posljedica zalječenja kauteriziranog tkiva. Nakon toga nebiste više smjeli imati nikakvih tegoba pa možete bez opasnosti imati snošaj.