Endometrioza Simptomi I Liječenje

Endometrioza

Tkivo kojim je obložena maternica zove se endometrij. Svakog mjeseca dio endometrija naraste i nabuja od krvi, a zatim se izbacuje prilikom menstruacije. Kod bolesti koju nazivamo endometriozom dijelovi endometrija se razvijaju na drugim mjestima – u stijenki maternice, jajnicima ili (rjeđe) u jajovodima, rodnici, crijevima, pa čak i u ožiljcima koji se stvaraju u stijenki želuca nakon operacije.

Svakog mjeseca ti dijelovi endometrija krvare poput sluznice maternice, s time što krv ne može otjecati, jer su urasli u tkivo. Stoga se stvaraju krvavi mjehuri koji nadražuju okolno tkivo i uzrokuju u njemu ožiljke, a oko mjehura razvijaju se fibrozne ciste (vrećice).

Simptomi

U većini slučajeva simptoma nema, ili su tako blagi da se ne zamjećuju, pa nije potrebno nikakvo liječenje. Ako se simptomi ipak jave, onda je to u obliku upornih bolova u trbuhu ili leđima za vrijeme menstruacija; bolovi se obično pogoršavaju pri kraju menstruacije. U nekim slučajevima menstruacije su neobično obilne (vidi menoragija), a bolovi su mogući i prilikom snošaja.

Učestalost

S obzirom na to da je endometrioza povezana s menstruacijom, može se javiti samo u dobi spolne zrelosti. Najčešća je između 30. i 40. godine, i učestalija je kod žena koje nisu rađale. Blag oblik endometrioze je čest, dok su vrlo rijetki teški slučajevi koji zahtijevaju liječenje.

Što poduzeti?

Ako vas muče bolne menstruacije (vidi opis simptoma), obratite se liječniku. On će vas možda uputiti ginekologu, a ginekolog će prije postavljanja definitivne dijagnoze vjerojatno izvršiti dilataciju i kiretažu, kao i laparoskopiju.

Liječenje

Liječnik će vam možda propisati kombinirane estrogensko progestogenske kontracepcijske pilule, koje bi trebale ublažiti simptome. Ako je stanje ozbiljno, uzimat ćete lijekove ili velike doze hormona, kako bi vam menstruacije stale nekoliko mjeseci. Time se tijelu omogućava da se riješi abnormalnog tkiva.

Ako je endometrioza zahvatila jajnike, bolest se liječi operativnim odstranjivanjem mjehura ili cista, kao kod ciste jajnika. U teškim slučajevima, koji ne reagiraju na terapiju, liječnik vam može savjetovati odstranjivanje maternice – osobito ako više ne namjeravate rađati.