Cistitis Kod Žena Simptomi I Liječenje

Cistitis kod žena

Cistitis je upala mokraćnog mjehura. Uzrokuju ga u gotovo svim slučajevima bakterije koje kroz mokraćnu cijev prodiru u mokraćni mjehur. Uzročnici su najčešće mikrobi koje normalno nalazimo u crijevima. Kod nekoliko drugih oboljenja urinarnog trakta javljaju se simptomi slični onima kod cistitisa, npr. kod kroničnog uretritisa i iritabilnog mokraćnog mjehura.

Simptomi cistitisa kod žena

Osjećat ćete jaki nagon za mokrenjem, iako ćete ispustiti samo malu količinu mokraće. Mokraća ima jak zadah, u njoj može biti krvi (hematurija), a može pri ispuštanju izazivati osjećaj pečenja ili žarenja (dizurija). Nagon za mokrenjem je ponekad tako snažan da se ne možete suzdržati do dolaska u nužnik (to je tzv. »nagonska inkontinencija«). Možda ćete imati i povišenu temperaturu, te tupe bolove u donjem trbuhu.

Učestalost cistitisa kod žena

Cistitis je vrlo česta tegoba, i od nje pati prije ili kasnije većina žena. Osobito je česta u trudnoći, pogotovo u toku prvih nekoliko mjeseci.

Opasnosti cistitisa kod žena

Cistitis je dosadno i neugodno oboljenje, iako nije općenito opasno po zdravlje. U vrlo rijetkim slučajevima neliječena infekcija mokraćnog mjehura može se proširiti na bubrege (vidi akutni pijelonefritis).

Što poduzeti?

Ako imate simptome cistitisa. otiđite liječniku, koji će vam dati posudicu za uzorak mokraće iz tzv. “srednjeg mlaza”. Prije toga morate temeljito oprati stidnicu čistom vatom i vodom, a zatim, usred mokrenja, ispustiti malu količinu mokraće u sterilnu posudicu. Uzorak se zatim analizira radi utvrđivanja prisutnosti mikroba.

Liječenje cistitisa kod žena

Samopomoć: pijte mnogo tekućine. Nastojte uvijek potpuno isprazniti mokraćni mjehur kad god mokrite, te se pridržavajte mjera samopomoći što smo ih preporučili za kronični uretritis. Nakon vršenja nužde uvijek se obrišite od sprijeda prema natrag.

Stručna pomoć: liječnik će vam možda odmah propisati kuru antibiotika, osobito ako su simptomi izraziti. Ako se stanje ne poboljša, liječnik će vam propisati posebni antibiotik na osnovi laboratorijske analize uzorka mokraće. Time bi se oboljenje trebalo riješiti. Ako se cistitis pojavi češće, tj. više nego 2-3 puta, liječnik će vas uputiti specijalistu – ginekologu ili urologu – koji će ustanovili nije li infekcija posljedica neke abnormalnosti urinarnog trakta.

Specijalist će vas pregledati, a možda i zatražiti dodatne uzorke mokraće (ponovno iz “srednjeg mlaza”). Ponekad će biti potrebna i intravenska pijelografija (posebno rendgensko snimanje bubrega i mokraćnog mjehura) kao i vizualni pregled unutrašnjosti mokraćnog mjehura: (cistoskopija). Ako ovi pregledi i pretraga ukazu na neku abnormalnost urinarnog trakta, pristupit će se odgovarajućem liječenju. U suprotnom slučaju, specijalist će vam propisati dugotrajnu kuru antibiotika – mjesec dana ili dulje. Time bi se problem treba riješiti – no ne zaboravite da je cistitis oboljenje koje se često znade ponovno razviti.