Ciste Jajnika Simptomi I Liječenje

Ciste jajnika

Cista jajnika je vrećica ispunjena tekućinom, koja se razvija na jajniku ili tik uz njega. Cista se može razviti iz nepoznatih razloga, može znatno narasti i – u vrlo rijetkim slučajevima – može ometati izlučivanje spolnih hormona u jajniku.

U nekim slučajevima u jajniku se abnormalno razvija jajašce i tvori malu cistu. tzv. jajčanu ili retencionu cistu. Ovakve ciste obično nisu popraćene gotovo nikakvim simptomima, pa obično potpuno nestaju nakon nekoliko mjeseci.

Simptomi

Cista jajnika često ne izaziva simptome, iako će te možda zapaziti čvrstu, bezbolnu oteklinu u donjem trbuhu, ili bolove za vrijeme snošaja. Velika cista može pritiskati mokraćni mjehur i time izazivati teškoće pri mokrenju. Ako cista utječe na lučenje hormona, mogu se javiti simptomi, kao što je krvarenje iz rodnice i povećana dlakavost (vidi abnormalnosti hipotalamusa i hipofize). Cista se može i izviti (torzija ciste), što će biti popraćeno jakim bolovima u trbuhu, mučninom i groznicom.

Učestalost

Ciste jajnika nisu česte, i svake se godine zbog tog oboljenja liječi samo 1 na 2000 žena. Često se cista, koja ne izaziva nikakve tegobe, otkriva na rutinskom liječničkom pregledu ili prilikom redovnog pregleda radi planiranja obitelji.

Opasnosti

Najneposrednija opasnost prijeti od jake torzije ili prsnuća ciste – što može uzrokovati peritonitis. U dugoročnom pogledu opasna je (iako neznatno) zbog mogućnosti razvitka malignog tumora (vidi rak jajnika).

Što poduzeti?

Ako zapazite navedene simptome, obratite se liječniku. Pregledom će se ustanoviti je li se razvila abnormalna izraslina, pa će vas u tom slučaju liječnik uputiti ginekologu na daljnje pretrage, uključujući eventualno i laparoskopiju.

Liječenje

Cista se obično odstranjuje operativnim zahvatom. To se često može izvesti ne oštećujući jajnik, iako ponekad valja odstraniti i cijeli jajnik, a možda i jajovod. Ako ne namjeravate imati više djece ili ste prešli menopauzu, ginekolog će vam vjerojatno savjetovati odstranjenje obaju jajnika, a možda i maternice, kako bi se izbjegla mogućnost razvitka malignog procesa.