Cervikalni Polipi Liječenje

Cervikalni polipi

Cervikalni polip (polip grlića maternice) je grozdasta tvorevina osjetljivog tkiva koje izlučuje sluz i oblaže kanal grlića maternice. Polipi se obično javljaju pojedinačno, ali mogu biti i višestruki, te narasti do promjera od gotovo 20 mm. Polipi obično uzrokuju obilan, vodenast i sukrvav iscjedak iz rodnice, a ponekad i krvarenje nakon snošaja, između menstruacija ili nakon menopauze.

Što poduzeti?

Cervikalni polipi su česti i bezopasni. Ipak, ako zamijetite navedene simptome, odmah otiđite liječniku jer se slični simptomi javljaju kod raka grlića maternice. Nemojte ništa riskirati. Liječnik će vas vjerojatno uputiti ginekologu na pregled rodnice i uzimanje cervikalnog razmaza.

Liječenje

Ako imate polip, odstranit će ga – postupak je brz i bezbolan, i ne zahtijeva nikakvu anesteziju – pa pregledati radi otkrivanja eventualnih znakova raka. Nakon toga se polip vjerojatno neće ponovno razviti, i ne biste smjeli više imati teškoća. Ako je polip uzrokovao neredovito krvarenje, morat ćete možda otići na dilataciju i kiretažu kako bi se provjerilo da uzrok krvarenju nije ozbiljnije prirode.