Bradavice Na Stidnici Liječenje

Bradavice na stidnici

Bradavice su mala, ponekad svrbljiva po­dručja virusne infekcije na koži. Bradavice na stidnici su prilično česte, i uglavnom se ne razlikuju od bradavica na drugim dijelovima tijela (vidi bradavice). Budući da su donekle priljepčive, bradavice se mogu na stidnicu proširiti s prstiju, a može ih prenijeti i spolni partner ako ima bradavice na udu. Bradavice se lakše šire u vlažnim uvjetima i češće su kod poremećaja pri kojima se javlja pojačan iscjedak iz rodnice kao što su vaginalne gljivice (suprotna stranica). Mogu se razviti i u toku trudnoće kad je radnica prirodno vlažnija.

U rijetkim slučajevima bradavice koje su zanemarene dugo godina mogu postati maligne. Stoga otiđite liječniku ako mislite da imate bradavice na stidnici. On će pregledom potvrditi (ili isključiti) vašu sumnju i ustanoviti nisu li bradavice možda posljedica neke druge infekcije rodnice. U tom slučaju će bradavice nestati pošto se riješi infekcija.

Liječenje

Liječnik će male bradavice premazati posebnim sredstvom protiv bradavica. Sredstvo često uzrokuje bolove, pa ćete ga (što će vam liječnik posebno napomenuti) morati temeljito isprati nakon osam sati. Liječenje će možda trebati ponoviti nakon nekoliko tjedana. Ako se pokaže neuspješnim, ili ako su bradavice velike ili nedostupne, odstranit će ih u bolnici. Dobit ćete opću anesteziju i kirurg će spaliti bradavice metodom koja se zove dijatermija. Ako i vaš spolni partner ima bradavice, morat će ih također liječiti kako vas ne bi ponovno inficirao.