Amenoreja Učestalost I Liječenje

amenoreja

Amenoreja je medicinski izraz za privremeni ili trajni izostanak menstruacije. Kod nekih djevojčica ne dolazi do početka menstruacije u normalnoj dobi, tj. između 11. i 14. godine, i ta je pojava poznata kao primarna amenoreja. Primarna amenoreja je općenito posljedica kasnog početka puberteta, a samo u vrlo rijetkim slučajevima posljedica neke abnormalnosti spolnog ili hormonalnog sistema.

Kod žene koja obično ima redovite menstruacije kašnjenje ili izostanak menstruacije naziva se sekundarnom amenorejom. Ova je vrsta amenoreje posljedica promjene u ravnoteži hormona koji upravljaju oslobađanjem jajašca iz jajnika. Do ovakve promjene dolazi početkom trudnoće. Hormonalni sistem mogu poremetiti i emotivni faktori (npr. svađa ili novo radno mjesto), nagla promjena težine, bolest ili neki lijekovi. Kod žena koje su prestale uzimati kontracepcijske pilule, može se u toku nekoliko mjeseci javiti sekundarna amenoreja. U rjeđim slučajevima izostanak menstruacije je posljedica poremećaja koji djeluje na razvitak jajašca – tako npr. Abnormalnosti hipotalamusa i hipofize mogu ponekad izazvati sekundarnu amenoreju.

Menstruacija normalno trajno prestaje u menopauzi, kao i nakon odstranjenja ili uništenja obaju jajnika (iz terapijskih razloga).

Učestalost

Amenoreja je čest poremećaj, pa se svake godine i na 100 žena obraća liječniku zbog tog problema. Sekundarna amenoreja je mnogo češća od primarne.

Opasnosti

Amenoreja sama po sebi nije opasna po zdravlje, osim u rijetkim slučajevima gdje je simptom nekog ozbiljnijeg poremećaja. Doduše, žena koja ima amenoreju vrlo teško može zatrudnjeti (ponekad neće ni moći imati dijete) sve dok stanje traje.

Što poduzeti?

Ako vam je više od 16 godina i niste još uopće dobili menstruaciju. obratite se liječniku. On će vas pregledati i ispitati nije li amenoreja u vašem slučaju posljedica neke bolesti. U većini slučajeva pregled će pokazati da je sve u redu i da nije potrebno nikakvo liječenje, pa možete s povjerenjem očekivati menstruaciju.

Ako ste već počeli menstruirati, pa vam menstruacija zakasni dva tjedna ili dulje, otiđite liječniku na pregled. Možda ste u drugom stanju: u tom slučaju, napravite test trudnoće ili zamolite liječnika da vas uputi na odgovarajuće mjesto. Ako niste u drugom stanju, i inače se dobro osjećate, liječnik će vam vjerojatno savjetovati da pričekate nekoliko mjeseci, i u tom razdoblju vam menstruacije mogu ponovno redovito nastupiti. No, morate znati da amenoreja ne daje sigurnost protiv začeća. Jajašce se može razviti i doprijeti u maternicu u svako doba; prema tome, ako ne želite ostati u drugom stanju, morat ćete primjenjivati kontracepcijska sredstva.

Liječenje

Ako vam menstruacija izostane devet mjeseci, bit će potrebne dijagnostičke pretrage radi utvrđivanja eventualne bolesti ili poremećaja. No, ako se pretragama ništa ne otkrije, liječit će vas samo ako želite ostati u drugom stanju, pa će vam tada liječnik propisati lijek za poticanje razvoja jajašca.