Abnormalnosti Hipotalamusa I Hipofize Simptomi

Abnormalnosti hipotalamusa i hipofize

Poremećaji u stvaranju ženskih spolnih hormona mogu uzrokovati određene tegobe.
Menstrualni ciklus je posljedica interakcije hormona i sličnih kemijskih spojeva što ih “proizvode” hipotalamus (dio mozga), hipofiza (koja se nalazi neposredno ispod mozga) i jajnici. Taj je sustav u vrlo osjetljivoj ravnoteži, pa ga može poremetiti niz faktora. Na hipotalamus mogu utjecati emotivni faktori, prekomjerno uzimanje lijekova, promjene težine (vidi Anoreiia nervosa), teška bolest i, ponekad, prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula.

U nekim slučajevima počinje se iz na izgled nejasnih razloga abnormalno “ponašati” i hipofiza. Vrlo rijetko, uzrok problema je tumor hipofize.

Neki poremećaji jajnika mogu također izazvati simptome hormonalnih poremećaja. U njih ubrajamo rak jajnika, ciste jajnika i rijetku bolest, tzv. Stein-Leventhalov sindrom, koji također može uzrokovati otoke u jajnicima.

Simptomi

Glavni simptom abnormalnosti u stvaranju spolnih hormona jesu neredovite ili izostale menstruacije (vidi amenoreja). Ako je uzrok tegobi hipofiza, mogući su i simptomi nastali zbog poremećaja drugih hormona što ih izlučuje ova žlijezda (vidi hipofiza).
Kod nekih poremećaja u jajnicima (kao što su ciste jajnika) povećava se i količina izlučenog muškog hormona, testosterona, što može izazvati povećanu dlakavost (hirzutizam), razvoj mrlja na koži, dublji glas i porast tjelesne težine.

Učestalost

Poremećaji u stvaranju spolnih hormona su česti, iako u većini slučajeva nisu opasni (mada znadu zabrinjavati bolesnika).

Što poduzeti?

Ako vam menstruacije postanu neredovite ili potpuno izostanu, otiđite liječniku na pregled. Liječnik može posumnjati na neko oboljenje, pa će vas u tom slučaju uputiti ginekologu na dodatne preglede, na pretrage krvi, a možda i na rendgensko snimanje hipofize. Eventualno oboljenje će se tada liječiti na odgovarajući način. U suprotnom slučaju, liječenje će biti potrebno samo ako želite začeti (vidi neplodnost).