Tumor Bubrega

tumor bubrega

Postoje dvije glavne vrste bubrežnih tumora; obje su maligne, ali se samo jedna javlja kod odraslih osoba. Ova vrsta tumora “hipernefrom” stvara se uz rub bubrega zbog nekontroliranog razmnožavanja abnormalnih stanica.
Tumor raste i zadire u zdravo bubrežno tkivo; međutim, s obzirom na to da tumor djeluje na rad bubrega tek u vrlo kasnom stadiju, rijetko dolazi do insuficijencije bubrega. Prisutnost tumora se češće očituje općim simptomima, kao što su uporna groznica, pomanjkanje apetita i gubitak težine. Javlja se i povraćanje te umjereni, opći bolovi u trbušnoj šupljini, a mokraća može biti crvena ili mutna zbog krvarenja iz tumora.

Hipernefromi su rijetki; javljaju se najčešće kod muškaraca koji su prešli četrdesetu, ali na njih otpada samo 3% ukupnog broja smrtnih slučajeva od raka.

Opasnosti

Glavna opasnost prijeti od mogućnosti širenja tumoroznih stanica krvotokom u druge dijelove tijela, osobito u pluća ili kosti. Doduše, hipernefrom se ne širi tako naglo kao mnoge druge vrste raka, i bolje reagira na liječenje.

Što poduzeti?

Ako zapažate simptome koji ukazuju na mogućnost bubrežnog tumora, osobito ako vam je mokraća crvenkasta ili abnormalno mutna, obratite se liječniku, koji će vjerojatno poslati uzorak vaše mokraće na laboratorijsku analizu. Ako se sumnja na tumor, morat ćete obaviti niz dijagnostičkih pretraga, npr. intravenski pijelogram (IVP), ultrazvučni pregled i arteriogram bubrega. Zbog tih pretraga morat ćete vjerojatno kratko vrijeme ostati u bolnici.

Liječenje

Ako pretrage ukazu na prisutnost hipernefroma, bit će potreban operativni zahvat, tj. odstranjivanje zahvaćenog bubrega; no. i jedan zdravi bubreg može nadoknaditi manjak drugoga. Liječnik će vam preporučiti i radioterapiju kao i terapiju citostaticima (lijekovima protiv novotvorevina odnosno raka) radi uništenja eventualno preostalih stanica raka. Nakon liječenja morat ćete odlaziti na redovite kontrole (do pet godina) kako bi se provjerilo da se rak nije ponovno pojavio.