Terminalna Insuficijencija Bubrega Simptomi I Liječenje

Terminalna insuficijencija bubrega

Ova je bolest najteži oblik insuficijencije bubrega. Ponekad kronična insuficijencija bubrega, usprkos liječenju, napreduje do te mjere da bubrezi više ne mogu održavati život. Ponekad i manja infekcija urinarnog trakta može predstavljati razlog zbog kojeg će kronična insuficijencija preći u terminalnu.

Simptomi

Važnost bubrega u održavanju zdravlja najbolje otkrivaju zaista mnogobrojni simptomi koji se javljaju pošto jednom nastupi terminalna insuficijencija. Bolesnik može osjećati mnoge od slijedećih simptoma, ako ne i sve: letargiju (tromost), slabost, glavobolju, obložen jezik i neugodan zadah iz usta, upalu usne sluznice, mučninu, povraćanje, proljev, nakupljanje vode (edem) u plućima (koje izaziva kratak dah) i neposredno ispod kože (s općim otokom), bolove u grudnom košu i kostima i intenzivan svrbež kože (iako bez osipa). Kod žena može doći do izostanka menstruacije.
Terminalna insuficijencija bubrega je rijetka.

Liječenje

Osoba kod koje se razvije terminalna insuficijencija bubrega već se liječi zbog prethodne kronične insuficijencije, pa će je liječnik uputiti da mu se javi čim zamijeti znakove bilo kakve bolesti ili promjene.

Terapija je posebno prilagođena stanju svakog pojedinog bolesnika. Mnogi simptomi ferminalne insuficijencije mogu se ublažiti lijekovima, iako ne dugo. S obzirom daje oštećenje bubrega ireverzibilno (nepopravljivo), jedini način liječenja koji će dati zadovoljavajuće rezultate je zamjena bubrega uređajem (ili novim bubregom) koji će preuzeti njihove funkcije. To znači dijalizu ili transplantaciju zdravog bubrega u tijelo (ako je potrebno, jedan će bubreg uvijek moći obavljati “posao” oba bubrega).

U nas je još uvijek relativno česta transplantacija bubrega od bliskog (zdravog) srodnika. Zbog subjektivnih i objektivnih razloga mi se danas još suviše oslanjamo na liječenje dijalizom, dok su transplantacije relativno rijetke.
Ne smijemo, međutim, zaboraviti da se dijaliza i transplantacija ne mogu primijeniti u svim slučajevima; te se metode rijetko primjenjuju kod starijih osoba.

Dugoročni izgledi

Terminalna insuficijencija bubrega nije više, kao nekada, bolest koja brzo donosi smrt. Statistički podaci pokazuju da više od 50% bolesnika s terminalnom insuficijencijom danas živi razmjerno normalno pet godina nakon nastupa bolesti. Dobar dio primalaca transplantiranih bubrega još živi i u dobrom je zdravstvenom stanju desetak godina nakon presađivanja novog bubrega.