Kronični Pijelonefritis Simptomi I Liječenje

Kronični pijelonefritis

Kronični pijelonefritis je bolest koja tokom mnogo godina sve više oštećuje bubrege zbog opetovanih (iako obično nezamijećenih) infekcija što ih uzrokuju mikroorganizmi u mokraći.

U većini slučajeva bolest počinje u ranom djetinjstvu i traje nezamijećena sve dok se, niz godina kasnije, ne počnu javljati znaci tegoba s bubrezima.

Uzročnici bakterije obično dopiru u urinarni trakt kroz otvoreni kraj mokraćne cijevi (tj. cijevi koja vodi od mokraćnog mjehura prema »izlazu« iz tijela) – vidi opis akutnog pijelonefritisa. Bakterije obično napadaju donje dijelove trakta, budući da istjecanje mokraće sprečava širenje infekcije uz trakt. Prilikom mokrenja mokraćni mjehur se steže, istiskujući mokraću u mokraćnu cijev; istodobno zalisci zatvaraju mokraćovode na mjestima gdje oni ulaze u mjehur, i time sprečavaju tok mokraće prema bubrezima.

Međutim, ponekad zalisci ne rade kako treba, pa mjehur istiskuje mokraću i nagore i nadolje. Ako je mokraća inficirana, infekcija može zahvatiti i bubrege. Ova kombinacija – opetovane infekcije i defektni zalisci – vjerojatno uzrokuje većinu slučajeva kroničnog pijelonefritisa. Uzrok mogu biti i bubrežni kamenci. Samo u vrlo rijetkim slučajevima kroničnom pijelonefritisu prethode opetovani napadaji drugih infekcija urinarnog trakta, npr. akutnog pijelonefritisa ili cistitisa.

Simptomi

Simptomi kroničnog pijelonefritisa se obično javljaju tek pošto je bolest uzela maha. S vremenom se mogu javiti početni znaci kronične insuficijencije bubrega – npr. učestalije mokrenje i umor. Napredovanjem bolesti mogu se javiti i mučnina ili svrbež.

U mnogim slučajevima bolest se otkriva mnogo ranije – prilikom pretrage krvi ili mokraće (zbog nekog drugog razloga).

Učestalost

U Velikoj Britaniji se svake godine dijagnosticira 500 slučajeva kronične insuficijencije bubrega nastale zbog kroničnog pijelonefritisa. U većini slučajeva to su žene. U nas se smatra da oko 8% osoba starijih od 60 god. ima znakove kroničnog pijelonefritisa. Pojedina terenska ispitivanja su pokazala vjerojatnu infekciju bubrega u oko 2% pregledanih muškaraca i 3% žena. Kod još većeg broja bolesnika kronični pijelonefritis dovodi do insuficijencije bubrega. Osim toga, bolest napreduje vrlo polako, pa ima i osoba koje dozive duboku starost i ne znajući da imaju kronični pijelonefritis.

Opasnost

Bolest se može pritajeno razvijati i oštetiti bubrege do te mjere da će se razviti kronična insuficijencija bubrega. Međutim, danas se to rijetko događa, jer je sve veća svijest o opasnostima urinarnih infekcija kod djece urodila boljim preventivnim liječenjem u početnim stadijima.

Što poduzeti?

Ako imate opetovane, blage infekcije urinarnog trakta ili bilo koji simptom kronične insuficijencije bubrega, svakako se obratite liječniku. Dijagnostičke pretrage su iste kao kod akutnog pijelonefritisa.

Liječenje

Samopomoć: ako liječnik ustanovi da imate kronični pijelonefritis, iako nemate simptoma, savjetovat će vam da osujetite napredovanje infekcije jednostavnim mjerama – pijenjem velikih količina tekućine (do tri litre dnevno), te izbjegavajući previše bjelančevina i soli u ishrani. Liječnik će vam vjerojatno savjetovati i redovne (svakih 6 ili 12 mjeseci) krvne pretrage radi kontrole napredovanja infekcije.

Stručna pomoć: liječenje ovisi o tome kad je bolest otkrivena. Iako je kod djece ponekad potreban operativni zahvat radi ispravljanja defektnih zalistaka, ovakva mjera općenito ne pomaže odraslima. Svaki drugi uzrok opetovanih infekcija – npr. bubrežni kamenci – reagirat će na odgovarajuću terapiju. Inače se ovakve infekcije liječe antibioticima. Antibiotici se obično daju samo na kratko vrijeme, tj. kad god se pojavi infekcija urinarnog trakta. Ponekad je, doduše, potrebna duža kura malim dozama antibiotika (npr. šest mjeseci do dvije godine) kako se u mokraći ne bi pojavile bakterije. S obzirom na to da se kronični pijelonefritis obično razvija polagano, mnogi liječnici ne pribjegavaju posebnom liječenju kod osoba srednje dobi, već im samo savjetuju da pripaze na znakove insuficijencije bubrega i redovito dolaze na kontrolu.